in

Huawei P60 Pro donosi nove inovacije na području mobilne kamere

Huawei se nikada nije mučio s izradom telefona koji izgledaju dobro, posebno sa svojom P-serijom. Linija je povijesno bila usredotočena na fotografiju s dodatkom stila, a tu se radi o Rococo Pearl završnom sloju koji ima mozaik, sedefni efekt oko stražnje strane. On se neprimjetno uvija u polirani metalni okvir, koji se pak uvija u zaslon, stvarajući iznimno gladak osjećaj u ruci i to je još jedan od dokaza koliko Huawei prilaže pažnje samom dizajnu pametnih telefona.

Krećući se oko poliranog srebrnog okvira Huawei P60 Pro, na vrhu je IR blaster, na desnoj strani su tipke za glasnoću i napajanje, a na dnu, USB-C priključak i SIM ladica.

Što se tiče veličine uređaj je težine 200 g i dolazi u dimenzijama 151 x 74,5 x 8,3 mm te velikim LTPO OLEWD zaslonom veličine 6,67 inča i osvježavanje od 120 Hz što je odlično za sve one koji se uz ovaj telefon žele opustiti gledati omiljeni video ili igrati mobilne igre na telefonu. Kako bi zaštitio ovaj odličan zaslon Huawei je na njega stavio novu generaciju Kunlun stakla.  Zaslon ima rezoluciju od 2.700 x 1.220 piksela (444 ppi), a tu je i mala perforacija za selfie kameru. Zaslon Huawei P60 Pro ima uz sve spomenuto i 10-bitnu dubinu boje za više od milijardu boja, podršku za HDR10+, a tu je i visokofrekventno 1440 Hz PWM prigušivanje svjetline.

Zaslon ima izvrsne mogućnosti svjetline, a maksimalna automatska svjetlina koju je moguća je 1135 nita. Ako se odlučite za ručnu kontrolu, tada maksimalno možete dobiti 582 nita.

Zaslon Huawei P60 Pro podržava DCI-P3 i sRGB prostore boja. Postoje načini boja Normal i Vivid. Normal prepoznaje sadržaj u pokretu i mijenja prostor boja u skladu s tim, dok je Vivid podešen za DCI-P3 raspon boja.

Uređaj dolazi s Huawei operativnim sustavom Adnroid i s europskim sučeljem EMUI 13,1, ali bez Google usluga koje je moguće postići korištenjem GSpace koji omogućuje instalaciju Google aplikacija.

Uz Huawei AppGallery  gotovo sve aplikacije koje su vam potrebne od navigacije, preko bankarskih i drugih aplikacija su za hrvatske korisnike vrlo lako dostupne uz nativne aplikacije za Huawei pametne telefone. Ako želite svoje Google aplikacije koristiti vrlo jednostavno je moguća instalacija Gboxa kao dodatne aplikacije na pametnom telefonu. Gbox je aplikacija koju svi korisnici Huaweija mogu preuzeti kroz njihove AppGallerya i koja omogućava jednostavan pristup Googleovim aplikacijama i to bez nepotrebnih reklama ili značajnog utjecaja na performanse i bateriju telefona što je za svakog korisnika iznimno važno. .

Što se tiče procesora tu je prošlogodišnji Octa-core (1×3.19 GHz Cortex-X2 & 3×2.75 GHz Cortex-A710 & 4×2.0 GHz Cortex-A510), a za grafiku je zadužen Adreno 730. Što se tiče čipseta i on je iz prethodne generacije Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 4G (4 nm) no za korisnika to neće imati prevelikog utjecaja. Ima IP68 ocjenu otpornosti na prašinu i vodu.

I možda najvažniji dio na koji Huawei uvijek daju vrlo veliku pažnju jeste kamera. To je svakako najintrigantniji dio Huawei P60 Pro. Na stražnjoj strani nalaze se tri kamere – primarna od 48 MP s promjenjivim otvorom blende i stabiliziranom lećom, ovdje otvor blende f/1.4 do f/4.0 koja kreće od 25 mm ima laserski autofokus i optičku stabilizaciju. Što se tiče  telefoto od 48 MP onda dolazi s optičkim zoomom od 3,5x i telemakro opcijom te otvorom blende od f/1.2 te optički stabilizaciju baziranu na tehnologiji pomaka senzora. I na kraju tu je i ultraširoka od 13 MP i širinom od 13 mm ekvivalentno s full frame senzorima na fotoaparatima i još je tu i autofokus i otvor blende od f/2.2. Video je moguće snimati uz 4K na 30/60fps, a to vrijedi i za full HD 1080p@30/60fps. Zanimljivo je da je tu i mogućnost superslowmotion odnosno usporenog snimanja na 1080p uz čak 060 fps-a.

Prednja kamera odnosno selfie kamera ostaje identična onima na nedavnim Huawei pametnim telefonima – kamera od 13 MP sa širokokutnom lećom od 18 mm i f/2.4. I ova kamera ima mogućnosti snimanja 4K videa uz 30 ili 60 fps-a.

Huawei P60 Pro ima bateriju od 4.815 mAh. Uređaj podržava podržava Huaweijev 88W SuperCharge i 50W Wireless SuperCharge, a samu bateriju je moguće vrlo brzo napuniti. Još jedna zanimljiva opcija je da se uz opciju Smart charge koja usporava punjenje nakon 80 posto korisniku omogućava da sam prilagodi taj postotak i na niže.

Za Huawei P60 Pro možda ima samo jedna zamjerka, a to je da nema 5G. Međutim realno gledano većini korisnika brzine 5G mreže na pametnom telefoni koji onda mnogo jače troši bateriju zaista ne treba.