in

Huawei i Google prekinuli saradnju

“Alphabet Inc’s Google”, krovna Guglova firma, odlučila je da prekine saradnju sa „Huawei“, a sada se oglasila i ta kompanija.

“Huawei“ je poručio kako će, u vidu bezbjednosnih ažuriranja, pružiti podršku svim postojećim korisnicima, ali i svima koji će kupiti njihove uređaje koji su trenutno na zalihama širom svijeta.

“Huawei“ je značajno doprinio razvoju i rastu sistema Androida širom svijeta. Kao jedan od ključnih partnera Androida blisko smo sarađivali s njihovom platformom otvorenog izvora kako bismo razvili sistem koji će biti na korist kako korisnicima, tako i industriji”, navodi se u saopštenju.

“Huawei” će nastaviti da pruža ažuriranja i nastaviće sa izgradnjom sigurnog i održivog softverskog sistema kako bi svim korisnicima pružili najbolje iskustvo, poručili su iz kompanije.

Ovdje nije riječ o potpunom prekidu poslovanja između te dvije kompanije, jer će Huawei i dalje imati pristup Android verzijama softvera koji su dostupni preko „open source“ licence.

Iz kompanije Gugl su istakli da će „Google play“ biti i dalje dostupan:

“Pridržavamo se zahtjeva i pratimo dalji razvoj situacije. Za korisnike naših usluga, „Google Play“ i „Google Play Protect“ će nastaviti da funkcionišu na postojećim „Huawe“i uređajima”.

To je potvrdio i Android:
“Svim „Huawei“ korisnicima, u vezi sa daljim koracima koje ćemo preduzeti po pitanju nedavne odluke američke vlade: Uvjeravamo vas da će, iako se pridržavamo svih zahtjeva američke vlade, usluge kao što su „Google Play“ i „Google Play Protect“ nastaviti da funkcionišu na postojećim „Huawei“ uređajima.