in

Na ovaj način možete produžiti trajanje baterije na svom telefonu

Baterija pametnog telefona jedna je od najvažnijih komponenti na jednom telefonu. Međutim, čini se da posljednjih godina nismo imali neku revoluciju na tom polju. Iako se kapacitet baterija povećao, to nije nužno značilo i bolji vijek trajanja baterije. Ipak, napravljeni su neki sitni pomaci. Postoje i neki zanimljivi trikovi za uštedu baterije, odnosno produženje njenog trajanja, a jedan takav prenosi portal Sammobile.

Ako želite produžite trajanje baterije na svom telefonu, možda ne postoji neko revolucionarno rješenje, ali ipak su tu neki trikovi koji bi mogli pomoći.

Sammobile prenosi da u Google Play trgovini postoji opcija slanja podataka Google-u o korištenju aplikacije Takvo postupanje korisnika pomaže Google-u da unaprijedi neke stvari, konkretno da ubrza instalaciju i otvaranje aplikacija, ali istovremeno korisnicima malo brže troši bateriju. Neki korisnici prenosi da kada je ova funkcija na Play Store-u omogućena, ona može uzrokovati prekomjerno korištenje baterije na Android uređajima.

Opcija se zove “Optimizacija instalacije aplikacije” i nalazi se u postavkama aplikacije Google Play Store.

Google je objavio ovu opciju 2021. godine sa namjerom da se aplikacije iz njegove trgovine brže instaliraju, te je omogućio po defaultu. Bitno je napomenuti da onemogućavanje ove opcije ima učinak na čitavom računu, što znači da ako je onemogućite na telefonu, ona će biti onemogućena i na tabletu ili nekom drugom uređaju sa istim računom.

Ako želite onemogućiti ovu opciju, prvo je potrebno da otvorite aplikaciju Play Store. Zatim dodirnite ikonu svog računa u gornjem desnom uglu. Idite na “Postavke” i na opciju “Općenito”, te ćete vidjeti opciju “Optimizacija instalacije aplikacije”, nakon čega je možete onemogućiti jednim dodirom.

S druge strane, imajte na umu da ako ovu opciju onemogućite, instalacija aplikacija može trajati duže. Pa, birajte šta vam je važnije.