in

Nove funkcije pristupačnosti stižu na Android uređaje

Google je 18.05.2023. godine proslavio Globalni dan svijesti o pristupačnosti. Tom prilikom, američka kompanija je najavila niz novih funkcija pristupačnosti koje stižu na Android, Chrome i druge usluge, a koje će pomoći osobama sa invaliditetom, pa da pogledamo šta je to Google novo donio.

Google je, prije svega, naveo da svakim danom nastoji poboljšati korištenje usluga osobama sa invaliditetom, pa tako je sada predstavio nekoliko novih funkcija.

Najistaknutija među svim funkcijama pristupačnosti je proširenje Google-ove funkcije Live Caption za Android tablete. Ova je funkcija prije bila dostupna na Androidu, Chrome-u i Google Meet-u, a sada je Google optimizovao i za Android tablete s novim ‘caption box-om’.

Pored toga, mogućnost odgovara na Live Caption tipkanjem, koji će se čitati naglas na drugoj strani, proširuje se na Android telefone. Google Pixel telefoni također će dobiti podršku za titlove uživo na francuskom, talijanskom i njemačkom jeziku.

Nadalje, Lookout također priprema novu funkciju pitanja i odgovara (Q&A) koja će koristiti model vizuelnog jezika Google DeepMind. Osim toga, korisnici će moći da postavljaju više pitanja o fotografiji tako što će kucati ili koristiti glasovne komande.

Prema objavi na blogu, Google Maps će ubuduće na istaknuto mjesto postaviti ikonu za mjesta dostupna za invalidska kolica. Također, Chrome sada može otkriti greške u kucanju URL-a i predložiti web stranicu koju je korisnik vjerovatno htio pretražiti. Talkback u Chrome-u se također nadograđuje.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, američka kompanija je u nadolazećem Wear OS-u 4 učinila mnogo bržim i pouzdanijim iskustvo pretvaranja teksta u govor.