in

Novi metod prevare hara na Facebook-u, prepoznajte ga na vrijeme

Sajt Komando je naveo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite na Facebook-u.

Sajber kriminal je u porastu, pa je stoga važno upozoravati na vrste onlajn prevara kako ne biste postali žrtva i ostali bez profila na društvenim mrežama ili novca.

Komando je nedavno upozorio na novu vrstu prevare putemFacebook.

Kako izgleda prevara?

Prevaranti pošalju imejl u kojem navode da ste prekršili pravila Facebook i da je vaš nalog sada blokiran.

U poruci se dalje navodi da ako smatrate da je u pitanju greška, potrebno je da kliknete na link u mejlu kako biste uložili žalbu. Uz to, navodi se da imate 24 sata da se žalite, a u suprotnom će vaš Facebook nalog biti trajno obrisan.

Međutim, kada kliknete na link u mejlu, on vas vodi na lažnu internet stranicu nalik Facebook na kojoj vam se nudiopcija za žalbu za kršenje pravila.

Tu se od žrtve traži da unese imejl adresu za prijavu, broj telefona, ime i druge lične podatke. Kada kliknete na opciju “Pošalji žalbu”, od vas će se tražiti da potvrdite svoju lozinku. Na taj način kriminalci dobijaju sve informacije koje su im potrebne da uđu na vaš Facebook nalog.

Kako da se zaštitite

Budite veoma oprezni kod ovakvih i sličnih mejlova kako ne biste nasjeli na prevaru. Komando je naveo i nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se zaštitite.

Prevaranti računaju na vaš strah – žele da vas uvjere da ćete trajno ostati bez svog naloga ako odmah ne reagujete. Najbolji način da izbjegnete prevaru je da razmislite prije nego što nešto učinite i pregledate poruku. Najvjerovatnije ćete videti pravopisne i gramatičke greške.

Nemojte paničiti

Uvijek pažljivo pročitajte sumnjive poruke e-pošte, tražeći znakove prevare, prije nego što napravite bilo kakav potez. Ne zaboravite da prevaranti vole da ciljaju naloge društvenih mreža, tako da lažna upozorenja nisu neuobičajena.

Provjerite navode iz mejla

Sami se prijavite na svoj Facebook nalog kako biste potvrdili da postoji problem i da li postoji ikakvo zvanično obavještenje na vašem nalogu.

Nikada ne unosite podatke za prijavu na veb na eksterne sajtove ili na stranicu koja nije zvanična Facebook stranica. Nikada nemojte slati svoje podatke za prijavu nekome putem e-pošte ili Fejsbuk Mesindžer. Ako ste svoje podatke za prijavu unijeli na lažnu stranicu, odmah promijenite lozinku