in

Android korisnici u rekordnom broju prelaze na iPhone

Priča Android vs Apple uvijek će biti aktuelna, a najnovije brojke otkrivaju da će jedna strana biti mnogo zadovoljnija ove godine.

Prema najnovijem izvještaju koji stiže od strane Consumer Intelligence Research Partners (CIRP), u posljednjih 12 mjeseci Apple je pridobio više korisnika sa Android platforme nego u bilo kojem drugom trenutku u posljednjih pet godina.

CIRP je otkrio da je od marta 2022. godine pa do marta 2023. godine 15% kupaca iPhonea navelo da su prešli sa Android telefona.

Ovo je još jedan dokaz da Apple svakim danom postaje sve popularniji u odnosu na Android. Poznati portal TechRadar otkriva pet mogućih razloga zašto je to tako. Pa pogledajmo koji su to razlozi.

  1. Duža softverska podrška

TechRadar navodi da je besprekorna softverska podrška za iPhone jedna od glavnih prednosti u odnosu na Android uređaje. Apple obično daje softversku podršku za iPhone pet ili šest godina, a sva ažuriranja su redovna. Android telefoni, s druge strane, nisu toliko dugo podržani, iako Samsung u posljednje vrijeme bilježi veliki napredak na tom polju.

  1. iPhone nudi bolju vrijednost tokom preprodaje

iPhonei su definitno pametnije ulaganje za one koji stalno mijenjaju telefone jer dugo zadržavaju pristojnu vrijednost. Cijena Android telefona drastično opada tokom godina nakon predstavljanja.

  1. iPhone nudi iMessage

Iz TechRadara navode da razlozi za iMessage idu dalje od jednostavne razmjene poruka, ali navode da je teško sa sigurnošću reći šta je to.

  1. iPhone je popularniji među mladima

Ovo je zaista nepobitna činjenica, a nedavno je jedno istraživanje ukazalo na apsolutnu dominaciju iPhonea među mladima.

  1. iPhone ima bolji izbor aplikacija

Ovde se ne misli na broj aplikacija, već na njihov kvalitet. TechRadar ističe da su dva razloga za to. Prvi je da programeri aplikacija obično zarađuju više novca putem iOS-a, pa daju prioritet App Storeu odnosu na Play Store. Drugi je da App Store nudi veći izbor profesionalnih aplikacija za kreativnost itd.