in

Ovo se neće svidjeti korisnicima: Microsoft će ažurirat Windowse “na silu”

Ako još uvijek koristite Windows 10 verziju 21H2, trebali biste se pripremiti za prijelaz na najnoviju verziju ovog operativnog sistema sljedeći mjesec.

Microsoft će automatski ažurirati korisnike, čak i ako oni to ne žele, na verziju 22H2 nakon završetka podrške za izdanje 21H2.

Portal Bajtbox prenosi kako 13. juna, kada stigne sigurnosno ažuriranje za juni 2023., izdanja Windows 10 21H2 Home, Pro, Pro Education i Pro Workstation izgubit će podršku, što znači da će prestati primati sigurnosna ažuriranja i ažuriranja za pregled radi zaštite od sigurnosnih prijetnji.

Čak i ako želite nastaviti koristiti Windows 10 21H2, Microsoft će na kraju automatski ažurirati uređaje na 22H2. Nema informacija kada će se ova nadogradnja dogoditi.

Windows 10 verzija 22H2 bit će konačna verzija operativnog sistema, iako će nastaviti primati sigurnosna ažuriranja do 14. oktobra 2025. – Enterprise korisnici dobivaju nekoliko dodatnih godina. Svako ko još uvijek koristi Windows 10 nakon tog datuma vjerojatno će morati nabaviti patch od treće strane kao što je 0patch.

Iako Microsoft nameće Windows 10 verziju 22H2 onima koji koriste zastarjelu verziju, više bi volio da ljudi prijeđu na Windows 11.

Kompanija iz Redmonda prestala je prodavati licence za Windows 10 Home, Pro i Workstation još u januaru, iako se to odnosi samo na digitalna preuzimanja Windowsa 10 koje su korisnici kupili izravno s Microsoftove stranice. Još uvijek postoji mnogo trgovaca koji prodaju preuzimanja i fizičke kopije, uključujući OEM kopije Home i Pro dostupnih na Amazonu, a mnoga mjesta još uvijek prodaju ključeve proizvoda po niskim cijenama.

Windows 11 dobiva sve veći udio na globalnom tržištu, dostigavši ​​rekord svih vremena od 23,01% u maju, prema Statcounteru. Ali Microsoft će vjerojatno biti razočaran kada vidi da je njegov najnoviji OS daleko iza Windowsa 10 s udjelom od 73,46%.