in

Uskoro nam stiže nova AMD grafička kartica

Slike nove AMD-ove Radeon RX 7600 grafičke kartice procurile su tjednima prije očekivanog datuma lansiranja i čini se da još jednom potvrđuju da će dolaziti sa samo osam gigabajta GDDR6 memorije. Kao i kod svih nadolazećih mainstream GPU-ova, cijena je ono što će odrediti njegov uspjeh, a nepotvrđene glasine govore da je Team Red odlučio postaviti preporučenu maloprodajnu cijenu na najviše 249 USD.

Izvršna direktorica AMD-a Lisa Su nedavno je potvrdila da će lansirati mainstream kartice za nekoliko tjedana, vjerojatno oko Computexa kasnije ovog mjeseca. Glasine kažu da će Nvidia također lansirati svoju GeForce RTX 4060 Ti otprilike u isto vrijeme kad i Team Red, a čini se da je zajednički problem ovih nadolazećih proizvoda da svi dolaze s osam gigabajta grafičke memorije – prilično skromna količina sada kada je AAA igre zahtijevaju oko 10-12 gigabajta ako želite omogućiti visokokvalitetne teksture.

Zahvaljujući anonimnom entuzijastu sa VideoCardza, sada znamo da se prodavači već pripremaju za lansiranje AMD-ove Radeon RX 7600 grafičke kartice, što znači da neće proći dugo prije nego što vidimo službenu objavu. Čini se da je dotični model Sapphire Radeon RX 7600 Pulse, a uočen je u neimenovanoj trgovini u Aziji.

Pakiranje otkriva da se RX 7600 temelji na Navi 33 GPU-u s 32 RDNA 3 računalne jedinice (2048 shader jedinica) i 32 megabajta Infinity Cachea. Nedavno curenje podataka sugerira da će biti negdje između RX 6650 XT i RX 6700/6750 XT u pogledu performansi, iako je moguće da bi se VRAM od 8 GB pokazao kao glavni ograničavajući faktor u igrama kao što su Forspoken, The Last of Us Part I, Hogwarts Legacy, ili The Callisto Protocol.

Zanimljivo, osoba koja je slikala Radeon RX 7600 kutije tvrdi da će kartica imati maloprodajnu cijenu od 249 dolara, što se čini malo vjerojatnim. Lako je to smatrati razumnom cijenom, s obzirom na to da se RX 6650 XT može kupiti za oko 270 USD , dok se RX 6700 XT / 6750 XT (koji dolaze opremljeni s 12 gigabajta VRAM-a umjesto s osam) mogu pronaći već od 335,49 USD, tako da bi logična cijena bila zapravo iznad ove dvije spomenute.