in

Obični iPhone 15 modeli dobivaju ozbiljnu nadogradnju?

Iako je do predstavljanja iPhone 15 serije ostalo još nekoliko mjeseci, o njoj smo do sada već saznali mnogo detalja. To se naročito odnosi na Pro modele. Najnovije informacije tiču se običnih iPhone 15 modela, odnosno onih koji u svom nazivu neće imati oznaku Pro.

Očekuje se da će Apple zadržati isti sastav iPhone 15 serije koji ima i aktuelna iPhone 14 serija. Tako će najjeftiniji model biti iPhone 15, a nakon njega i iPhone 15 Plus.

Najnoviji izvještaj sada otkriva da bi ova dva telefona mogla dobiti nadogradnju na polju kamera, i to glavne kamere.

Tako se navodi da će oni stići sa glavnim senzorom kamere od 48 MP, a leaker Jeff Pu prenosi da će se raditi o istom glavnom senzoru kojega imaju iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max iz prošle godine.

Ako se ova informacija ispostavi tačnom, to će biti poprilično značajna nadogradnja za ove modele u odnosu na prethodnike. Novi senzor omogućit će ovim telefonima da snimaju ProRAW fotografije od 48 MP, što znači mnogo više detalja.

Kada je riječ o ostalim detaljima o iPhone 15 seriji, nedavno je osvanula informacija Apple ove godine ipak neće Pro modele isporučiti sa solid-state tipka za glasnoću, kako se to ranije očekivalo.

Ove tipke su trebale da osiguraju haptičke povratne informacije i zamijene tradicionalne tipke za jačinu zvuka. Poznati leaker Kuo Ming-Chi naveo je da su neriješeni tehnički problemi spriječili masovnu proizvodnju solid-state tipki, što je dovelo do otkazivanja projekta. No, zato bi se tu trebala naći Action tipka umjesto Apple-ove sklopke za promjenu zvučnog režima.