in

Korisnici se žale da novo ažuriranje za iPhone uništava bateriju

Apple je ponovo na udaru, a korisnici iPhone uređaja su posljednjih dana preplavili Twitter žalbama na najnovije iOS 16.4.1(a) ažuriranje.

Prema navodima korisnika, pomenuta nadogradnja uništava bateriju telefona i smanjuje mogućnost uređaja da zadrži “zdravo” punjenje baterije.

Jedan korisnik je na društvenim mrežama objavio da je iPhone baterija degradirala za 22 procenta za samo 46 minuta, dok je drugi istakao da je za pola sata izgubio 30 procenata baterije.

Neki korisnici idu do te mjere da razmišljaju da u potpunosti odbace svoj iPhone, a mnogi se žale i na probleme sa pregrijevanjem uređaja.

iOS 16.4.1(a), koji je poznat i kao Rapid Security Response apdejt, je iznenada objavljen od strane kompanije Apple tokom prethodne nedjelje kako bi ispravio neke bezbjednosne probleme.

Ovaj tip “mini” softverskih ažuriranja je planiran kako bi premostio period do velikih ažuriranja koja su u planu za iPhone, iPad i Mac uređaje.

Iako Apple još uvijek nije zvanično komentarisao probleme koje korisnici prijavljuju, ističe se da neki problemi sa kojima se ljudi suočavaju mogu da budu normalni za ovakva softverska ažuriranja.

Izmjene, koje sa sobom nose ažuriranja koja su intenzivnija i troše više energije mogu da zahtijevaju sate ili čak dane za nadogradnju, ističe ZDNET.

“Ne samo da je povećana potrošnja, već i rekalibrisanje baterije može da ostavi utisak da se baterija brže prazni, iako to nije tako u stvarnosti”, ističe se.

Ukoliko se problemi nastave i nekoliko nedjelja nakon implementiranja iPhone ažuriranja, potrebno je da se provjeri maksimalni kapacitet baterije.

Kako biste provjerili ovo, potrebno je da odete u Settings meni, a potom da skrolujete do Battery taba i pritisnete na njega.

Ukoliko je bateriji potrebna zamjena, iskočiće vam “bitna poruka o bateriji”, koja ukazuje na to da je stanje baterije značajno degradiralo.

Takođe, Apple na svom sajtu daje listu savjeta korisnicima kako da maksimizuju životni vijek baterije. To uključuje izbjegavanje izlaganja uređaja visokim temperaturama, uklanjanje određenih maski tokom punjenja i slično.