in

Otkrivene specifikacije Googleovog Pixel Tableta

Google će na svojoj I/O konferenciji predstaviti Pixel Tablet, a uoči tog događaja su otkrivene specifikacije te cijena ovog tablet kompjutera.

Detalji o Pixel Tabletu su se pojavili na japanskoj verziji Amazona, a otkrivaju da će to biti 11-inčni uređaj koji će pokretati Googleov Tensor G2 procesor uparen sa 8 GB RAM-a i do 256 GB interne memorije.

Korisnici će na raspolaganju imati LCD ekran rezolucije 2.560 x 1.600 piksela i svjetline od 500 nita, dok će baterija tableta ponuditi do 12 sati gledanja videa. Također, uređaj će podržavati USI 2.0 olovku. Naprijed i nazad će biti kamere od 8 MP, a uređaj je opremljen s četiri zvučnika, tri mikrofona i USB-C portom za punjenje. Navedeno je i da će podržavati Wi-Fi 6 mrežni protokol.

Prodaja bi trebala početi 20. juna, a osnovni model sa 128 GB interne memorije će u evropi koštati 600 eura.

Google je prvi put najavio Pixel Tablet s Androidom na I/O konferenciji prošle godine, a uz njega bi trebao doći i bežični dock koji će imati funkciju stanice za punjenje i zvučnika. Na ovaj način će se tablet moći koristiti kao “pametni ekran”.

Očekuje se da će uređaj biti dostupan u četiri boje pored već poznatih kombinacija zelena/crna i bež/bijela. Špekuliše se da bismo mogli vidjeti i roze varijantu.

Osim Pixel Tableta, Google bi u srijedu trebao predstaviti Pixel Fold i pristupačni Pixel 7a, a možda i najaviti nadolazeće mobitele Pixel 8 i Pixel 8 Pro.