in

Napokon poznati detalji: Ovo bi mogao biti najveći konkurent iPadu

Iako su na danas dostupni brojni tableti s podrškom za Android, Appleov iPad i dalje dominira ovim tržištem te, čini se, nema pravu konkurenciju. Ekipa iz Google vjeruje kako bi se to uskoro moglo promijeniti te su nedavno najavili kako će tijekom ove godine predstaviti Pixel Tablet.

Službenih informacija o tom uređaju nema, no Google bi ih mogao predstaviti već za dva dana na svojoj tradicionalnoj godišnjoj konferenciji I/O. Ipak, zahvaljujući Amazonu na čijim su stranicama požurili pa su Googleov tablet već stavili u prodaju, saznali smo većinu informacija. Tablet se pojavio na stranicama Amazona u Japanu po cijeni od oko 590 dolara te je, naravno, s njih brzo uklonjen.

Prije nego je ekipa iz Amazona povukla tablet iz prodaje, posjetitelji stranice koji su naišli na ponudu, snimili su prikaz zaslona s opcijama Pixela Tablet koje su u skladu s glasinama koje su ranije kružile o tom uređaju. Pokretat će ga, dakle, Googleov čipset Tensor G2 (isti čip koji pokreće i Pixel 7 i 7 Pro), uz 8GB memorije. Dijagonala ekrana iznosi 10,95 inča uz rezoluciju od 2560×1600 piksela. Što se ostalih opcija tiče, Google je tablet opremio stražnjom i prednjom kamerom rezolucije 8MP, s 3 mikrofona i 4 zvučnika.

Iako tek trebamo vidjeti uređaj u praksi, s navedenim opcijama ovaj bi uređaj zaista mogao konkurirati iPadu i ostalim najjačim tabletima, no Pixel Tablet mnogima bi mogao čak biti i zanimljiviji zbog jednog dodatka koji Google priprema za njega. Naime, uz tablet bi trebao biti dostupan poseban dock, odnosno postolje koje je ujedno i zvučnik, a zanimljivo je kako se, postavljanjem na taj dock, tablet pretvara u pametni ekran. U tom slučaju na njemu će se prikazivati informacije poput vremena, fotografija i slično kao na uređajima iz serije Nest te će se putem njega moći upravljati opcijama pametnog doma.

Manje-više nam je sve poznato o Pixel Tabletu te sada samo čekamo službene informacije koje će potvrditi sve spomenute opcije, kao i datum početka prodaje koji je, prema podacima japanskog Amazona, 20. juna.