in

Bing dobiva brojne nove funkcije, s AI-jem i bez njega

Nakon dvije decenije dominacije Googlea, tržište internetskih tražilica ponovno se probudilo i dobilo novog značajnog igrača, koji u određenim segmentima čak i nadmašuje lidera. Govorimo, dakako, o Microsoftovom Bingu, koji se nametnuo kao izvrsna alternativa, kombinirajući AI chatbot, tražilicu, sustav za generiranje ilustracija, a sada i još nekoliko korisnih dodataka.

Sve više korisnika na Bingu

Za početak, u Microsoftu su najavili kako će novi Bing, sa svim funkcionalnostima koje omogućava umjetna inteligencija, biti dostupan svima koji se na njega prijave s Microsoftovim računom. Dakle, ukinuta je i (u posljednje vrijeme ionako samo formalna) lista čekanja. To bi trebalo dodatno osnažiti korisničku bazu, koja je već sada prilično velika.

Naime, u 90 dana, otkako je dobio prve AI mogućnosti, Microsoftov je Bing obradio pola milijarde chatova, stvorio 200 miliona ilustracija, premašio 100 miliona dnevno aktivnih korisnika te ostvario rast broja instaliranja mobilne aplikacije za 4 puta.

Bing će od sada za sve korisnike biti platforma za pretraživanje weba i generiranje sadržaja uz pomoć umjetne inteligencije, koja će davati i vizualno drugačije rezultate. Upiti u običnoj tražilici tako će rezultirati stranicom ispunjenom ilustracijama, slikama, grafikonima, kao i klasičnim tekstualnim rezultatima, kako bi korisnici dobili sveobuhvatne odgovore.

Kad je riječ o funkciji Bing Image Creator, koja zapravo integrira generativni AI sustav DALL-E, ona će od sada razumijevati više od 100 svjetskih jezika.

Razgovor s Bingovim chatbotom moći će biti proširen i slikama, jer u pozadini sustav koristi multimodalni GPT-4, pa ćete tako moći Bingu dati kakvu sliku na analizu, odnosno koristiti je kao “prompt” za daljnji rad AI chatbota.

Svoj razgovore s umjetnom inteligencijom korisnici će od sada moći spremiti, podijeliti s drugima, ali i nakon nekog vremena nastaviti, budući da će ih Bing pamtiti. Unutar preglednika Edge, chatovi će se moći odvijati i u sidebaru, tj. paralelno s pregledavanjem weba u glavnom prozoru.

Uskoro dodatna proširenja
Iz Microsofta dodatno najavljuju kako će Bing uskoro dobiti još nekoliko korisnih funkcija. Bit će tu napredno sažimanje dugačkih web stranica ili .pdf dokumenata, koji će korisniku omogućiti brže konzumiranje i shvaćanje velike količine sadržaja. AI će biti u stanju obavljati i kompliciranije zadaće: primjerice, izrazi li korisnik želju pogledati neki film, Bing će mu ga pronaći te odmah pokrenuti streaming platformu na kojoj je dostupan.

Chatbot će moći u stvarnom vremenu analizirati web stranice koje korisnik pregledava te odgovarati na pitanja vezana uz njih, ili izraditi sažetke (sve u željenom tonu, dužini i stilu). Podrškom za vanjske pluginove, također predstavljene i uz GPT-4, Bing će moći biti izravno povezan s drugim aplikacijama, a time će se otvoriti novi niz mogućnosti – od pretraživanja weba tako će nas samo jedan korak dijeliti do automatske rezervacije restorana ili hotela, integriranja baza podataka u chat i sličnih naprednih funkcija, koje će umjetna inteligencija biti sposobna preuzeti od korisnika i samostalno obaviti.