in

Kraj podrške – Ovi Galaxy telefoni više neće primati nadogradnje

Iako je Samsung vodeći na Android tržištu po pitanju softverskih nadogradnji, neki stariji uređaji ove kompanije nisu obuhvaćeni novijim softverskim planovima kompanije. Tako je Samsung sada odlučio ukinuti softversku podršku za neke svoje telefone.

Kako prenosi poznati portal GalaxyClub, koji se poziva na Sammobile, Samsung je ukinuo softversku podršku za sljedeće pametne telefone:

  • Galaxy A10;
  • Galaxy A20;
  • Galaxy A40.

Pored ova tri pametna telefona iz Galaxy A serije, Samsung je ukinuo podršku i za svoja tri tableta i to:

  • Galaxy Tab S5e;
  • Galaxy Tab A 10.1;
  • Galaxy Tab A sa S Pen.

Svi ovi uređaji predstavljeni su 2019. godine ili ranije. Samsung Galaxy A10 i Samsung Galaxy A40 trenutno su na sigurnosnoj zakrpi iz trećeg mjeseca ove godine, dok je Samsung Galaxy A20 „zaglavio“ na sigurnosnoj nadogradnji iz posljednjeg mjeseca prošle godine.

Sva tri telefona vrte Android 11 operativni sistem. To znači da su svi dobili dvije velike Android nadogradnje, jer su predstavljeni sa Androidom 9.

Nažalost, ovi telefoni nisu obuhvaćeni Samsungovim novijim planovima softverskih nadogradnji. Noviji Galaxy telefoni imat će veoma dugu softversku podršku, pa i oni jeftini telefoni. Samsung je nedavno predstavio Galaxy A24, a iz kompanije su naveli da će ovaj telefon dobiti 4 velike Android nadogradnje i 5 godina sigurnosnih nadogradnji u budućnosti. Ovo je zaista impresivan potez Samsunga, s obzirom na to da Galaxy A24 pripada kategoriji jeftinih uređaja, ili kategoriji uređaja niže srednje klase. Ovo je sada najjeftiniji telefon koji će imati ovako dugu softversku podršku.

Ovakav potez dodatno će učvrstiti Samsung na vodećem mjestu kada je u pitanju softverska podrška na Android tržištu.