in

CEO Xiaomija objasnio – Evo zašto više nema kompaktnih telefona

Tržište pametnih telefona u posljednje vrijeme ne bilježi neke znatne promjene. Jedno vrijeme na ovom tržištu bili su uveliko prisutni kompaktni telefoni, koji su ipak vremenom postali rijetkost, a Xiaomijev CEO objasnio je zašto je to tako…

Lei Jun, CEO kompanije Xiaomi, često na svom Weibo profilu odgovara na pitanja svojih pratitelja, a jedno od njih glasilo je zašto kompanija ne proizvodi male, kompaktne telefone.

On je naveo da je Xiaomi 13 već vrlo dobra opcija u tom smislu, te da je odličan za držanje u ruci. On je dodao da postoji mali broj ljudi koji želi manje telefone, te da taj broj jednostavno nije dovoljan da bi kompanija opravdala troškove razvoja manjih flagship telefona.

Pored toga, to bi uticalo na trajanje baterije i mogućnosti kamere telefona.

Na tržištu pametnih telefona posljednjih godina znatno se smanjio broj kompaktnih telefona i oni su postali rijetkost. Postoji još nekoliko opcija na tržištu, kao što je iPhone Mini linija, ali ni ona više neće dobijati nove modele. S druge strane, u Android svijetu vrijedi spomenuti Asus Zenfone 8, ali i Xiaomijev 12X telefon.

Xiaomi 12X predstavljen je krajem 2021. godine kao kompaktni član Xiaomi 12 serije. Xiaomi 12X posjeduje kompaktni 6,2-inčni AMOLED ekran FHD+ rezolucije i stope osvježavanja od 120 Hz. Telefon je pogonjen Qualcommovim Snapdragon 870 čipom. Xiaomi 12X ima bateriju kapaciteta 4500 mAh s podrškom za brzo punjenje od 67 W. Na zadnjoj strani Xiaomi 12X posjeduje glavni Sony IMX766 senzor kamere od 50 MP, ultraširoki senzor od 13 MP i makro senzor od 5 MP.