in

Nastavak lošeg trenda na tržištu pametnih telefona

Globalno tržište pametnih telefona doživjelo je pad peti uzastopni kvartal, pavši za 12% na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2023., prema Canalysu. Unatoč ograničenim poboljšanjima u glavnim nepovoljnim makro čimbenicima, tržište se tek treba oporaviti.

Samsung je bio jedini vodeći dobavljač koji je postigao tromjesečni oporavak i teško se vratio na prvo mjesto s 22% tržišnog udjela. U međuvremenu, Apple je pao na drugo mjesto s 21% tržišnog udjela, smanjujući jaz između sebe i Samsunga. Xiaomi je zadržao treću poziciju s 11% tržišnog udjela. OPPO i vivo ojačali su svoje pozicije u azijsko-pacifičkoj regiji i na svojim domaćim tržištima, čineći 10% odnosno 8% tržišnog udjela.

“Pad tržišta pametnih telefona u prvom tromjesečju 2023. bio je unutar očekivanja u cijeloj industriji”, rekao je analitičar Canalysa Sanyam Chaurasia.

– Lokalni makroekonomski uvjeti nastavili su ometati ulaganja i poslovanje dobavljača na nekoliko tržišta. Unatoč sniženjima cijena i velikim promocijama dobavljača, potražnja potrošača ostala je usporena, osobito u jeftinom segmentu zbog visoke inflacije koja je utjecala na povjerenje potrošača i potrošnju. Osim toga, stalna usporena potražnja krajnjih korisnika pokrenula je veliki val smanjenja zaliha u cijelom opskrbnom lancu, pri čemu su kanali smanjili razine zaliha kako bi osigurali rad. Kako bi održali nisku razinu prodajnog volumena, dobavljači su nastavili koristiti oprezne proizvodne tehnike, koje su dugoročni negativni učinak na operativnu izvedbu opskrbnog lanca komponenti – pojašnjava Chaurasia.

“Međutim, primijetili smo neke znakove umjerenosti u kontinuiranom padu”, komentirao je Canalysov analitičar Toby Zhu.

-Došlo je do poboljšanja u potražnji za određenim pametnim telefonima i cjenovnim razredima. Nadalje, neki dobavljači pametnih telefona postaju aktivniji u planiranju proizvodnje i naručivanju komponenti. Canalys predviđa da zalihe industrije pametnih telefona, bez obzira na kanal ili dobavljača, mogu doseći relativno zdravoj razini do kraja drugog tromjesečja 2023. Još je prerano predvidjeti oporavak ukupne potrošačke potražnje. Međutim, očekuje se da će se obujam prodaje na globalnom tržištu pametnih telefona poboljšati zbog smanjenja zaliha u sljedećih nekoliko tromjesečja. Osim toga, dobavljači su se više usredotočili na inovacije i povećanje učinkovitosti proizvodnje i kanala nakon niza fluktuacija, prelazeći s rasta za količine i udjele na rast za kvalitetu. Popularizacija 5G i sklopivi telefoni također postaju nove pokretačke snage u industriji – zaključuje Zhu.