in

Čeka nas još jedno veliko ažuriranje File Explorera na Windowsima 11

Većina izvora nedavno je potvrdila da Microsoft radi na još jednom velikom ažuriranju File Explorera na Windowsima 11. Uvođenje tabova tijekom prošle godine predstavljalo je promjenu koja se napeto iščekivala i s tim je potezom Microsoft odgovorio na mnogobrojne zahtjeve svojih korisnika. Novi izgled File Explorera koji je u najavi predstavljat će još jednu značajnu promjenu koja je ovog puta išla u nešto drugačijem smjeru.

Koje promjene možemo očekivati?

Razni izvori, informacije koje su procurile te reference viđenih testiranja unutar Windows Insider programa zajednički su izdvojili sljedeće novitete koje nam donosi novo ažuriranje File Explorera:

  • redizajnirano zaglavlje s modernim okvirom za datoteke, okvirom za pretraživanje te „home“ gumbom
  • integracija s Microsoft 365 servisom za preporučene datoteke i detaljniji podaci o datotekama
  • ažurirana lijeva strana prozora za navigaciju te okno s detaljima za još bolje korisničko iskustvo
  • nova „Gallery“ sekcija za napredno pregledavanje fotografija
  • buduće verzije Windowsa 11 imat će potpuno drugačiji File Explorer s boljom izvedbom i dubljom web integracijom.

Ažuriranje s kojim bi trebale doći navedene promjene trebalo bi se provesti najesen. Ovdje će se raditi o najvećem ažuriranju File Explorera u zadnjem desetljeću i radi se o promjenama koje će izmijeniti način na koji se ovaj program koristi. Posebno intrigantno zvuče planirane integracije s webom i Microsoft 365 servisom koje će sigurno promijeniti način na koji svakodnevno obavljamo zadatke.

Kako u praksi izgledaju nove promjene?

Prva promjena koju dobiva početni zaslon File Explorera je integracija s Microsoft 365 servisom. To znači kako će se pod „Recommended“ sekcijom pojavljivati razne preporuke za njegovo korištenje te sugerirati kako na razne načine unaprijediti korisničko iskustvo.

Kod druge promjene došlo je do male nadogradnje izbornika kod File Explorera pa su opcije „New“ i „Copy“ premještene kod dijela za pregled datoteke ili mape koji je dostupan ispod zaglavlja. Na ovaj se način kod File Explorer prozora otvorio dodatni prostor za elemente vezane uz pretragu (koji su sada napredniji i daju brže rezultate) i izbornici izgledaju malo urednije.

„Details“ okno File Explorera dobiva redizajn koji je više „user-friendly“ i dodatno je integrirano s Microsoft 365 servisom pa se korisnicima nude neke nove mogućnosti jer se sada mogu vidjeti e-mailovi, tagovi, komentari i još mnogi ostali detalji o datotekama koje se dijele izravno putem File Explorera.

Još jedna važna promjena je nova „Gallery view“ sekcija. Ona koristi XAML (Extensible Application Markup Language) s kojim se prikazuju fotografije s vašeg računala u atraktivnijem formatu, slično kao kod modernih aplikacija na Windowsima 11. Kada kliknete na „Gallery“ gumb, automatski će vam se prikazati niz fotografija iz „Picture“ mape i bit će sortiran po datumu. Tada možete kliknuti na pojedinu fotografiju i odmah će se pojaviti detalji o njoj s desne strane unutar okna koje sadrži detalje.

Pretraživanje fotografija ostalo je isto kao i prije, no u slučaju da pojedinu ne možete naći sada imate novi padajući izbornik pod nazivom „Collections“. On omogućuje odabir lokacija iz kojih želite prikaz fotografija.

 

Zanimljive promjene, no to možda nije sve

Generalno gledano, novo ažuriranje File Explorera izgleda zanimljivo sa svojim modernim dizajnom te integracijom s Microsoft 365 servisom. Također su zanimljive promjene samog sučelja i dodan je niz novih detalja i sekcija koji donose neke dodatne mogućnosti kojih prije nije bilo.

Do jeseni ima još dosta vremena za dodavanje novih značajki, a mnogi se pitaju kad će doći trenutak Microsoftove implementacije AI elemenata u File Explorer. Možda je za to ipak rano, ali gledajući ove nagle promjene u zadnje vrijeme istu opciju ne možemo samo tako odbaciti.