in

MSI Afterburner ažuriran nakon dvije godine

MSI Afterburner, najpopularnija aplikacija za podešavanje i oveclocking grafičkih kartica, dobila je temeljito ažuriranje nakon dvije godine. Nova inačica programa sada podržava najnovije Nvidia RTX 40-serije i AMD-ove RX 7000-serije grafičkih kartica te djelomičnu podršku za nove Intelove Arc GPU-ove.

Alexey ‘Unwinder’ Nicolaychuk, jedini programer ove MSI aplikacije, se suočio s problemima u isplati naknade za svoj rad od strane tvrtke, što se dogodilo krajem prošle godine. Kao posljedica toga, Nicolaychuk je upozorio da bi Afterburner mogao biti ugrožen i da bi mogao biti obustavljen zbog ratova i politike, a naglasio je da njegovo rusko podrijetlo može biti prepreka za njegov daljnji napredak.

MSI je izjavio da su i dalje predani aplikaciji, te da planiraju nastaviti s razvojem MSI Afterburnera. Trenutno rade na pronalaženju rješenja za problem i očekuju da će ga uskoro riješiti. Čini se da su, bez obzira na probleme, oni uistinu riješeni. MSI Afterburner 4.6.5 sada je dostupan za preuzimanje i donosi sa sobom dugi popis nadogradnji.

Uz potpunu podršku za najnovije Nvidia i AMD grafičke kartice, verzija 4.6.5 aplikacije MSI Afterburner također omogućuje nadzor hardvera za Intel Arc GPU-ove. Međutim, budući da Intelov API za kontrolu hardvera za Arc zahtijeva x64 kod, nema podrške za overclocking i tuning za Arc grafiku.

Aplikaciju MSI Afterburner možete preuzeti s web stranice tvrtke i koristiti je za overclocking grafičkih kartica, bez obzira na to jesu li nove ili stare. Ipak, važno je imati na umu da overclocking nosi određeni rizik, stoga je preuzimanje odgovornosti za eventualne posljedice poput kvarova na grafičkoj kartici ključno.