in

Microsoft Word za Mac će uskoro dobiti dvije korisne prečice

U najnovijoj beta verziji programa Microsoft Word za 365 insajdere (verzija 16.67.1113.0 ili novija), korisnici će dobiti nove prečice na tastaturi za zumiranje tako da više ne morate da koristite dugmad na ekranu.

Reći da je prečica zakasnila je nešto pretjerano, jer skoro svaka aplikacija za produktivnost ikad napravljena – uključujući većinu Microsoftovih – koristi prečice na tastaturi za zumiranje. 

Pritisak na taster je poznat i onaj koji ste vjerovatno već isprobali u Word-u bezuspješno. 

U predstojećem ažuriranju, uobičajeni tasteri Command-Plus (+) i Command-Minus (-) će zumirati, odnosno umanjiti tekst – svaki pritisak će povećati ili smanjiti zum za 10 procenata, a Command-Zero (0) će resetovati prikaz na 100 procenata.

Ako vam je ikada bilo potrebno da nalijepite malo teksta u Word dokument, bez sumnje ste primjetili da kompletno formatiranje dolazi sa njim i da ćete morati da sami, ručno da promenite sve — veličinu teksta, boju, boldovanje itd. Microsoft ima opciju “Clear Formatting” u meniju za uređivanje, ili možete da pritisnete iskačuće dugme za brisanje, ali standardni pritisak na taster Command-Shift-V nije uspio da nalijepi običan tekst. 

Pored toga, Command-Option-C će kopirati trenutno formatiranje u vaš dokument, a Command-Option-V će ga primijeniti na tekst koji ste izabrali.

Sada jw. Microsoft dodao jednostavno pritiskanje tastera najnovijoj beta verziji Word-a – samo pritisnite Command-Shift-V da biste nalijepili tekst bez ikakvih slika ili linkova. Kao što Microsoft jasno kaže, “nalijepljeni sadržaj odgovara susjednom formatiranju teksta, umjesto da čuva originalnu veličinu fonta, boju itd.”

Microsoft nije rekao kada će funkcije završiti u punoj verziji Word-a, ali očekujemo da će stići negdje na proljeće. U međuvremenu, samo znajte da su dobre stvari na putu.