in

Mozilla Firefox za Android podiže privatnost na sljedeći nivo najnovijim ažuriranjem

Mozilla je 2021. godine uvela “Total Cookie Protection”, skup funkcija koje korisnicima omogućavaju znatno veću privatnost tokom surfovanja interneta. Do sada je ova funkcija bila dostupna samo na desktop verziji pregledača, a sada će i Android korisnici moći da je koriste.

Total Cookie Protection primorava sve veb-sajtove da čuvaju svoje kolačiće u odvojenim “teglama”, čime se blokiraju pokušaji da vas prate širom veba i prave profile korisnika.

Kreiranjem zasebne “tegle” za svaku veb lokaciju, Firefox će automatski blokirati sve pokušaje korišćenja kolačića za praćenje korisnika dok pretražuju veb.

Na primjer, ako ste unijeli određene informacije na nekom sajtu, tim podacima sada više neće biti moguće pristupiti sa drugih veb lokacija. Dobra vijest je da se ova zaštita može sinhronizovati na svim vašim uređajima, sve dok se prijavite na svoj Mozilla nalog na njima.

Pored nove funkcije na Android-u, kompanija takođe olakšava maskiranje vaše adrese e-pošte pomoću Firefox Relay-a na desktop verziji. Sa Firefox Relay-om, korisnici mogu da maskiraju svoju pravu adresu e-pošte kada se prijave za uslugu.

Iako je Relay bio relativno lak za korišćenje, zahvaljujući tome što je bio u vidu ekstenzije, kompanija sada čini stvari još lakšim omogućavajući korisnicima da pristupe Relay-u samo klikom na oblast obrasca za kontakt.

Uglavnom, dobijate odličnu zaštitu i to vas ništa ne košta. Ali Mozilla je takođe dodala dosta alata tokom prošle godine, dajući korisnicima novi način da se bore protiv pretnji na internetu. Štaviše, dodali su i neke funkcije koje vam mogu pomoći da bolje surfujete internetom, kao što su ClearURL i ReadAloud, dva nova alata predstavljena za Firefox za Android tek prošlog mjeseca.

Sa ClearURL-om, korisnici mogu da uklone dodatne neželjene pridružene kodove iz URL-a, što olakšava deljenje čistih i bezbjednih adresa veb lokacija. ReadAloud servis je moćan alat koji omogućava korisnicima da čuju sadržaj umjesto da ga čitaju.