in

Google ostaje u gaming industriji?

Izgleda da Google teško priznaje poraz, pogotovo kad su u pitanju nove tehnologije i trendovi – što smo mogli vidjeti s AI fijaskom. Google se trenutno pozicionirao tako da planira svoje cloud-gaming tehnologije ponuditi drugim izdavačima.

Prema navodima iz kompanije, Google nudi svoju cloud arhitekturu i ostale pogodnosti drugima, što dokazuje da su i dalje ozbiljno zagriženi u gaming i ne planiraju samo tako prestati. Iako je njihov cloud-gaming servis Google Stadia otišao u zaborav početkom ove godine, ipak planiraju nastaviti s radom – samo eto na drugačiji način.

Ova ponuda Google-a nudi takozvani “trostruki Google cloud paket”, koji sadrži servere, cloud upravljanje podatcima za pohranu i analitiku za pretraživanje igrača i igara. Google misli da bi njihove usluge ujedno mogu pomoći svima, kao i pomoći napretku razvijanja cloud-gaminga. Trenutni klijenti ovih google-ovih usluga uključuje velikane poput Ubisoft-a, Unity-a i Niantic-a.

Google je potpuno predan igrama, jer smatraju da su one veliki medij za prenošenje poruke na krajnje korisnike. Doduše zanimljivo je to da pored svih usluga koje nude, ne nude onu najvažniju, a to je cloud-streamanje samo po sebi. Kako kažu taj dio ostaje vezan za Stadiu, iako je taj servis ugašen, što možda znači da i od njega nisu odustali u potpunosti.

Google je svakako velikan tehnološke industrije i sigurni smo da neće samo tako prepustiti ostalima, kao na primjer Microsoftu, da preuzmu monopol nad ovom rastućom industrijom. Ostaje za vidjeti u kojem smjeru Google planira ići i dali je ovo jedina stvar s kojom planiraju biti relevantni.