in

Microsoft lansira ChatGPT 4

Ekipa iz Redmonda u suradnji s tvrtkom OpenAI sprema se lansirati novi model umjetne inteligencije koji će raditi s tekstom, slikama i videom.

Više nije nikakva tajna da je Microsoft najveći partner tvrtki OpenAI koja je razvila naprednog ChatGPT AI chatbota koji već duže vrijeme predstavlja veliki hit na polju umjetne inteligencije. Obzirom na investicije veće od 10 milijardi dolara i vjerojatno veliki udio u kompaniji OpenAI, Microsoft si sada uzima pravo govoriti o AI modelu kao o svojem proizvodu, pa je tako na svojoj konferenciji u Njemačkoj, Andreas Braun, CTO Microsoft Germany, najavio lansiranje novog chatbota koji se temelji na modelu iduće generacije GPT-4.

Za razliku od ChatGPT chatbota koji je pogonjen GPT-3.5 AI-jem, novi GPT-4 će imati multimodalne mogućnosti koje uključuju slike i video.

Drugim riječima, novi AI model će biti proširena inačica nedavno predstavljenog Kosmos-1 AI-ja koji se također temelji na umjetnoj inteligenciji OpenAI-ja, što znači da će prepoznavati što se nalazi i događa na slikama i filmovima te čak imati i mogućnost kreiranja realističnih slika i videa iz opisa koje mu zadajete upisivanjem teksta.

Braun kaže da će GPT-4 biti znatno napredniji u odnosu na GPT-3.5 i tvrdi da za njegov razvoj nisu korišteni podaci Microsoftovih korisnika za uvježbavanje modela.

Novi AI model će biti ugrađen u mnoge Microsoftove proizvode, a Marianne Janik, CEO Microsofta Germany kaže da će se integrirati u Azure platformu, Outlook i Teams.

Jedan od primjera uporabe novog AI modela su tekst-u-govor telefonski pozivi koje agenti u call centrima više neće morati sami razvrstavati i iz njih izvlačiti kontekst, što bi primjerice moglo uštedjeti oko 500 radnih sati dnevno u Microsoftovom call centru u Nizozemskoj koji svaki dan primi 30.000 poziva.

Microsoftov stručnjak za Azure, Clemes Siebler, na konferenciji je govorio o poboljšanju točnosti u iznošenju podataka od strane AI-ja te je istakao da AI neće uvijek imati točne odgovore pa je potrebno izvršiti provjeru valjanosti, a Microsoft trenutno, kako kaže, “stvara metriku za rješavanje ovog problema”.

Microsoftovi čelnici su najavili da će GPT-4 biti lansiran tijekom iduće sedmice, no nisu rekli hoćemo li ga svi moći odmah isprobati kao što je bilo slučaj s ChatGPT chatbotom.