in

Belgija zabranjuje TikTok na službenim mobitelima vlade

Zaposlenici belgijske savezne vlade više neće smjeti na svojim službenim mobitelima koristiti videoaplikaciju TikTok koji je u vlasništvu Kineza, najavio je premijer Alexander De Croo.

De Croo je pojasnio da je belgijsko vijeće za nacionalnu sigurnost upozorilo na rizike povezane s velikom količinom podataka koje prikuplja TikTok, a u vlasništvu je kineske kompanije ByteDance te na činjenicu da je firma dužna surađivati s kineskim obavještajnim službama.

“To je realnost i zbog toga je logično da se zabrani korištenje TikToka na pametnim telefonima koje osigurava savezna vlada. Na prvom je mjestu sigurnost informacija”, kazao je.

Iz TikToka su razočarani

TikTok je na takvu odluku reagovao saopćenjem u kojemu stoji da je njome razočaran i da se temelji na fundamentalno pogrešnim informacijama. Kompanija je objavila da korisničke podatke pohranjuje u Sjedinjenim Državama i u Singapuru te da gradi podatkovne centre u Evropi.

“Kineska vlada ne može prisiliti ostale suverene nacije da dijele podatke koji su pohranjeni na njihovom teritoriju”, rekao je glasnogovornik kompanije.

Evropska komisija i Evropski parlament prošli su mjesec zabranili korištenje TikToka na pametnim telefonima svoga osoblja, zabrinuti zbog mogućnosti da kineska vlada može prikupljati podatke korisnika ili promovirati svoje interese. Peking čitavo vrijeme negira da ima takve nakane.

I belgijska flamanska regionalna vlada objavila je da će ograničiti pristup TikToku na telefonima svojih zaposlenika, a De Croo je pozvao i ostale regionalne vlade na primjenu istih pravila.