in

Twitter ugasio svoj besplatan API

Nakon što je bez upozorenja zabranio klijente trećih strana, Twitter je objavio da više neće dozvoliti bilo kom programeru da koristi svoje API-je besplatno.

Mask je sugerisao da bi Twitter mogao da naplaćuje 100 dolara mjesečno “sa verifikacijom lične karte”, ali nije precizirao.

Ako ste korisnik Twitter-a, već sada morate da napravite određene izmjene u podešavanjima. Ako ste ikada koristili svoje Twitter akreditive za prijavu na drugu uslugu, gašenje API-ja spriječiće vas da pristupite svom nalogu. To znači da ćete željeti da još jednom provjerite za koje usluge ste koristili Twitter kao prijavu i promijenite podatke o nalogu.

Postoji mnogo dobrih razloga da izbrišete svoje stare tvitove. Ako želite da obrišete svoju istoriju tvitova, pogledajte TweetDelete, TwitVipe, TweetDeleter ili neku drugu sličnu uslugu. 

Imajte na umu da postoji nekoliko usluga za brisanje tvitova zasnovanih na pretplati, prenosi PC Press.

Možda bi bilo dobro da za sada odložite korišćenje plaćene usluge dok ne bude jasno da li će neka od ovih aplikacija nastaviti da radi nakon što promene API-ja stupe na snagu.

Nažalost, efekti ukidanja besplatnog API-ja su mnogo dalekosežniji od samo ovih usluga. 

Budućnost Twitter-ovih botova, automatizovanih naloga koji dijele sve, od vremenskih ažuriranja, korisnih podsjetnika, šala i upozorenja za hitne slučajeve, sada je veoma neizvjesna. 

Iako je Mask nagovestio da može dozvoliti nekim botovima sa “dobrim” sadržajem da besplatno pristupe Twitter API-ju, uopšte nije jasno kako će to funkcionisati, ili da li će plaćanje za Twitter Blue biti uslov.

Promjene API-ja takođe ima katastrofalan uticaj na istraživačku zajednicu. 

Trenutno postoji veliki broj novinara, neprofitnih i akademskih institucija koje su koristili Twitter-ov API za istraživanje dezinformacija, javnog zdravlja, obrazovanja i brojnih drugih pitanja. 

Zahtijevanje od ovih istraživača da plate moglo bi efikasno da okonča ove projekte, posebno za organizacije koje su manje i ne tako dobro finansirane. 

Za sada nije jasno da li će ove organizacije imati na raspolaganju neke druge opcije.