in

Predstavljen novi jeftini Nokia telefon s nekim zanimljivim karakteristikama

Uoči MWC 2023, koji će za par dana početi u Barceloni, kompanija HMD Global predstavila je novi jeftini pametni telefon iz svoje ponude. Riječ je o telefonu nazvanom Nokia C02. Odlikuju ga skromne specifikacije, ali i neke zanimljive za današnje standarde. Sve detalje o Nokia C02 telefonu donosimo u nastavku.

Telefon je pogonjen neimenovanim četverojezgrenim čipom sa taktom od 1,4 GHz. On je uparen sa 2 GB radne memorije (RAM-a) i 32 GB eMMC 5.1 interne memorije. Iz kutije se telefon isporučuje sa Androidom 12 u Go izdanju. Iz kompanije su obećali da će telefon dvije godine dobijati sigurnosne nadogradnje.

Prednju stranu ovog jeftinog telefona prekriva IPS LCD ekran dijagonale 5,45” sa FWVGA+ rezolucijom i omjerom stranica 18:9. Oko ekrana se nalaze debeli okviri, naročito ispod i iznad. Na gornjem okviru nalazi se prednja kamera od 5 MP.

Na zadnjoj strani telefon posjeduje glavni i jedini senzor kamere od 5 MP. Ova se kamera nalazi u izrezu zajedno s LED blicom. Desno bočno su tipka za kontrolu glasnoće i tipka za uključivanje, odnosno isključivanje uređaja. Sam okvir izrađen je od polikarbonata.

Ono što je zanimljivo jeste da ovaj telefon ima zamjenjivu bateriju, odnosno onu koju vrlo lahko svako može zamijeniti. Kapacitet baterije je 3000 mAh. Telefon se puni putem microUSB priključka s jačinom od 5 W.

Nokia C02 ima dva slota za SIM kartice, kao i slot za microSD karticu.

Telefon je dostupan u plavoj i bijeloj boji. Detalji o cijenama i dostupnosti ovog telefona još nisu objavljeni, ali to uskoro možemo očekivati.