in

Pratite ove savjete ukoliko želite da vam baterija na telefonu traje duže

Postoje različiti načini pomoću kojih možete da produžite životni vijek baterije, kao i vrijeme trajanja baterije između punjenja.

Izdržljivost baterije mnogima je jedna od najvažnijih opcija o kojoj razmišljaju prilikom kupovine novog pametnog telefona.

S obzirom na to da danas provodimo više sati dnevno na svojim uređajima, bitan nam je svaki procenat baterije, a postoje različiti trikovi i načini korištenja telefona, odnosno punjenja baterije s kojima se može produžiti vrijeme između dva punjenja.

Iz kompanije HMD Global, doma Nokijinih telefona, povodom Nacionalnog dana baterije, objavili su sedam savjeta pomoću kojih se produžuje životni vijek baterije pametnog telefona.

Odgovorno punjenje – tokom korišćenja visokonaponskog punjača, konstantno punjenje telefona do maksimuma može da optereti bateriju pa se savjetuje punjenje do između 80 i 90 procenata. Idealno bi bilo, poručuju iz Nokije, da bateriju uvek održavate između 30 i 80 procenata.

Isključite lokaciju – gašenjem lokacijske usluge baterija će se manje trošiti, a ako koristite uslugu mapa i GPS–a, podesite lokaciju da bude aktivirana samo kada se koristi aplikacija.

Baterijama ne odgovara ekstremna vrućina, niti hladnoća – kad god možete, držite telefon na sobnoj temperaturi, jer ekstremno niske temperature mogu brže da isprazne bateriju.

Izbegavajte noćno punjenje – kad god ste u mogućnosti punite bateriju tokom dana, jer ako telefon ostane priključen na punjač tokom noći, baterija će ponovno početi da se prazni. Nakon što nivo punjenja baterije padne ispod određenog praga koji je postavio proizvođač, ponovno će se puniti, što može ubrzati degradaciju baterije.

Iskoristite dostupna podešavanja telefona – pametni telefoni dolaze s različitim predefinisanim podešavanjima, namenjenim uštedama baterije tako da, u zavisnosti od proizvođača i modela telefona, korišćenjem opcija poput Battery Saver, prilagodljive baterije i drugih, može se smanjiti potrošnja baterije. Takođe, u nekim slučajevima i aktivacija tamnog načina rada može pozitivno uticati na trajanje baterije.

Održavajte telefon ažurnim – osim što ažuriranja često donose nove opcije i bezbjednosne nadogradnje, ponekad nadogradnja softvera telefona može pomoći u rešavanju problema s pražnjenjem baterije.

Pratite stanje baterije putem aplikacije “My device” – ovo se posebno odnosi na vlasnike Nokia pametnih telefona, kojima je dostupna aplikacija pomoću koje se može pratiti ispravnost telefona i dijagnostika koja, između ostalog, uključuje i stanje baterije.