in

MIUI 14 stiže i na Redmi Note seriju!

Xiaomi je poprilično zakasnio sa nadogradnjom najnovijeg Androida 13 na svoje pametne telefone. Ipak, kineska kompanija je nedavno napokon počela i svoje telefone izvan Kine nadograđivati na MIUI 14. Najnoviji na listi je uređaj iz popularne Redmi Note serije.

Redmi Note 10 Pro jedan je od popularnijih Redmi Note modela posljednjih par godina. Ovaj telefon predstavljen je početkom 2021. godine sa Androidom 11 i Xiaomijevim MIUI 12. Telefon je do sada dobio jednu veliku Android nadogradnju i to onu na Android 12 i Xiaomijev MIUI 13. Sada dobija i drugu veliku Android nadogradnju i to onu na Android 13. Preko njega je presvučen Xiaomijev MIUI 14.

Trenutno evropska verzija (EEA) ovog telefona dobija MIUI 14 nadogradnju s brojem firmvera V14.0.1.0.TKFEUXM. Očekivati je da nadogradnja uskoro bude dostupna i na globalnoj verziji ovog telefona.

Pomenuta nadogradnja trenutno je ograničena na Mi Pilot Testere, što znači da će trebati neko vrijeme da ona stigne svim korisnicima ovog popularnog mid-rangera.

S obzirom na dosadašnju praksu Xiaomija, ovo bi trebala biti posljednja velika Android nadogradnja za ovaj telefon. Međutim, kako se softverske politike posljednjih godina mijenjaju, sve je moguće. U svakom slučaju, očekuje se da telefon dobije još jednu veliku MIUI nadogradnju i to onu na MIUI 15.

Na predstavljanju je Xiaomi naveo da će MIUI 14 imati poboljšane performanse, ali i efikasnost. Pored toga, napravljene su i velike dizajnerske promjene. Kompanija je napravila promjene na ikonama, ali i cjelokupnom interfejsu. Ikone su veće, a njihova veličina može se podesiti. Xiaomi je naveo da je tečnost sistema poboljšana do 60%, a i aplikacije trećih strana navodno će ponuditi poboljšane performanse i efikasnost.