in

Funkcija Immersive View za Google Maps dostupna u pet gradova

Na svojoj konferenciji I/O 2022 kompanija Google je predstavila funkciju Immersive View za svoju aplikaciju Maps, koja koristi kompjuterski “vid” i AI tehnologiju kako bi kombinovala Street View i fotografije zraka u 3D format. Ideja je da se kreira detaljna perspektiva zgrada i drugih aspekata okoline, a sada je funkcija dostupna u pet gradova, a to su London, Los Angeles, New York, San Francisco i Tokio.

Google je počeo nuditi preview ove funkcije u ovim gradovima još u septembru, a Immersive View stiže i u druge gradove u narednim mjesecima uključujući Amsterdam, Dublin, Firencu i Veneciju.

Google promoviše Immersive View kao način da pomogne ljudima da isplaniraju svoje putovanje. Funkcija pruža kontekstualne informacije, uključujući saobraćaj, vremensku prognozu, “gužve” na lokacijama u različitim periodima dana, a korisnici se mogu “vinuti iznad zgrada” i pronaći ulaze ukoliko ne žele bespotrebno hodati.

Kompanija je razvila Immersive View koristeći AI tehniku pod nazivom neuronska polja zračenja (NeRF), koja pretvara fotografije u 3D prikaze. Uz pomoć NeRF-a Google može “precizno rekreirati puni kontekst mjesta, uključujući njegovo osvjetljenje, teksturu materijala i ono što se nalazi u pozadini”.

“Sve ovo vam omogućava da vidite da li vam odgovara osvjetljenje bara za noćni sastanak ili da li je restoran idealno mjesto za ručak s prijateljima”, navode iz Googlea.

Google je predstavio i neke druge novitete za Maps. Funkcija nazvana “glancable directions” će pomoći korisnicima da prate svoje putovanje uprkos zaključanom ekranu smartphonea, kao i da pregledaju svoju putanju bez obzira da li hodaju, voze bicikl ili koriste sredstva javnog prijevoza. Dat će upute gdje treba skrenuti i obavijestiti ga o predviđenom vremenu dolaska, a informacija će biti ažurirane u slučaju promjene putanje. Ova funkcija stiže na iOS i Android u narednim mjesecima.

Maps će dobiti i nove funkcije koje se odnose na električne automobile. Sistem će uzeti u obzir faktor zaustavljanja zbog punjenja na kraćim putovanjima koja zahtijevaju jedno punjenje baterije, a također će predložiti najbolju stanicu za punjenje na osnovu varijabli poput saobraćaja, trenutnog nivoa baterije, potrošnje energije i slično. Bit će dostupan veoma brzi filter za lociranje stanica koje imaju punjače od 150 kW ili više. Osim toga, korisnik će moći filtrirati rezultate pretraživanja na lokacije koje imaju stanice za punjenje kako bi lakše odredio u koji će supermarket ići kako bi tokom kupovine namirnica mogao puniti bateriju automobila.

U međuvremenu Google proširuje Search sa Live View i Indor Live View funkcijama na više lokacija u narednim mjesecima.