in

Xiaomi 12T Pro počeo primati MIUI 14 nadogradnju!

Xiaomi je posljednjih dana napokon počeo nadograđivati svoje telefone van Kine na najnoviji MIUI 14, odnosno Android 13. Jučer su dva uređaja počela primati ovu nadogradnju, a danas im se pridružuje još jedan. Radi se o Xiaomi 12T Pro telefonu.

Evropska verzija (EEA) Xiaomi 12T Pro telefona počela je danas primati MIUI 14 nadogradnju, zasnovanu na Androidu 13. Nadogradnja za ovaj telefon dolazi s brojem firmvera V14.0.6.0.TLFEUXM.

Xiaomi 12T Pro predstavljen je prošle godine zajedno sa Xiaomi 12T telefonom. Oba su isporučena sa Androidom 12 i MIUI 13, a sada Pro verzija dobija prvu veliku Android nadogradnju. Ovaj bi telefon trebao dobiti u budućnost još dvije velike Android nadogradnje, dok bi još tri godine trebao primati sigurnosne nadogradnje. Pored MIUI 14, nadogradnja uključuje i sigurnosnu nadogradnju za posljednji mjesec 2022. godine, iako smo već u drugom mjesecu 2023. godine.

Nažalost, za sada nema informacija da je obični Xiaomi 12T počeo primati MIUI 14 nadogradnju.

MIUI 14 nadogradnja sa sobom će donijeti mnoge promjene. Tako MIUI 14 koristi manje memorije u odnosu na prethodnika. Tu su sada i nove Super ikone. MIUI 14 stiže i sa funkcijom Photon Engine. Xiaomi je naveo da će ova funkcija ubrzati uglađenost, odnosno tečnost aplikacija trećih strana do čak 88%. S druge strane, funkcija će smanjiti i potrošnju energije aplikacija do 16%.

Također, znatno je smanjen broj predinstaliranih aplikacija i sada postoji samo 8 aplikacija koje se ne mogu deinstalirati. Xiaomi navodi da je tečnost sistema poboljšana do 60%, a i aplikacije trećih strana navodno će ponuditi poboljšane performanse i efikasnost.