in

Kakav je trenutni odnos između AMD i Intel procesora

Potraga za najboljim mogućim procesorima za igre ili posao u konačnici se svodi na dva izbora – Intel ili AMD. A posljednjih godina se konstantno izmjenjuju na vrhu pa je zanimljivo pogledati kakva je trenutna situacija.

Da ne duljimo, trenutno Intel premoćno pobjeđuje, ako je vjerovati benchmark rezultatima. Ryzen 5000 donio je prevagu za AMD, ali Intel je sve vratio na svoju stranu s Raptor Lake u odnosu na Zen 4 Ryzen 7000.

Svejedno, detaljniji testovi, podijeljeni na sedam kategorija, pokazuju da teško možete pogriješiti što god izabrali. Ako želite brzinu, moć, stabilnost, dugovječnost… nećete sigurno sve pronaći u jednom od ova dva proizvođača. Pa, krenimo!

Testiralo se ovogodišnje serije Threadripper, AMD Ryzen 9, AMD Ryzen 7, AMD Ryzen 5 i AMD Ryzen 3 u odnosu na Cascade Lake-X, Intel Core i9, Intel Core i7, Intel Core i5 i Intel Core i3. Kategorije o kojima se radi su cijena i vrijednost, gaming performanse, kreiranje sadržaja i produktivnost, specifikacije, overclocking, potrošnja energije, driveri i softver, procesni čvor (eng. node), arhitektura i sigurnost.

Iako je konačni rezultat bio samo 7-5 za Intel, činjenica je da su sve najbitnije kategorije otišle na njegovu stranu. A to su gaming performanse, kreiranje sadržaja i produktivnost, specifikacije i overclocking. Cijena i vrijednost procesora su izjednačeni, potrošnja energije je na strani AMD-a, driveri i softvare idu Intelu, procesni čvor AMD-u, izjednačeno je u smislu arhitekture i AMD je pobijedio u smislu sigurnosti.

Dojam je da se s Intelom ne može nikako promašiti jer ima sve što je potrebno za kvalitetan rad, ali odluka je na svakom pojedincu za zaključiti što sve ove kategorije i rezultati znače te tako pristupiti kupovini procesora, odnosno, računala s nekim od procesora najnovije generacije iz spomenutih serija…