in

Dva popularna Xiaomijeva telefona globalno počela primati MIUI 14

U odnosu na glavnog konkurenta (Samsung) u Android svijetu, Xiaomi je poprilično zakasnio s nadogradnjom Androida 13 na svoje pametne telefone. Ipak, kompanija je konačno prije par dana počela nadograđivati i globalne verzije svojih uređaja na Android 13, odnosno MIUI 14. Sada korisnici izuzetno popularnih Xiaomi telefona počinju primati MIUI 14 nadogradnju.

Xiaomi 11T i Poco F4 najsvježiji su uređaji na listi koji su počeli primati MIUI 14.

Nadogradnja za Xiaomi 11T dolazi s brojem firmvera MIUI 14.0.3.0 TKWMIXM, dok nadogradnja za Poco F4 dolazi s brojem firmvera MIUI 14.2.0 TLMEUXM. Nadogradnje za oba telefona „teške“ su od oko 3,5 GB.

Međutim, MIUI 14 trenutno je dostupan samo za korisnike ovih telefona koji su dio Xiaomijeva Mi Pilot programa.

Nadogradnja za Xiaomi 11T dostupna je za globalne verzije telefona, dok je nadogradnja za Poco F4 trenutno ograničena na Evropu.

Pored MIUI 14, nadogradnja za ove telefone obuhvaća i sigurnosnu zakrpu za dvanaesti mjesec 2022. godine.

Na predstavljanju je Xiaomi naveo da će MIUI 14 imati poboljšane performanse, ali i efikasnost. Pored toga, napravljene su i velike dizajnerske promjene. Kompanija je napravila promjene na ikonama, ali i cjelokupnom interfejsu. Ikone su veće, a njihova veličina može se podesiti.

Također, znatno je smanjen broj predinstaliranih aplikacija i sada postoji samo 8 aplikacija koje se ne mogu deinstalirati. Xiaomi navodi da je tečnost sistema poboljšana do 60%, a i aplikacije trećih strana navodno će ponuditi poboljšane performanse i efikasnost.

MIUI 14 stiže i sa funkcijom Photon Engine. Xiaomi je naveo da će ova funkcija ubrzati uglađenost, odnosno tečnost aplikacija trećih strana do čak 88%. S druge strane, funkcija će smanjiti i potrošnju energije aplikacija do 16%.