in

Apple šalje novu nadogradnju za gotovo 10 godina stare uređaje

Apple je već dugo godina neprikosnoven kada je u pitanju softverska podrška za svoje iPhone telefone. Ako kojim slučajem još uvijek koristite stariji uređaj, Apple i za vas ima određene nadogradnje.

Apple je objavio niz ažuriranja za starije uređaje i operativne sisteme, uključujući iOS 12.5.7 i macOS 11.7.3. Ova ažuriranja su za korisnike koji još uvijek koriste starije uređaje i operativne sisteme, a rješavaju određen sigurnosne probleme koje su se pojavile na starijim uređajima.

Dnevnik promjena navodi da je najmanje 14 različitih operativnih sistema pogođeno sigurnosnim problemima, koji će biti ispravljeni novom nadogradnjom.

Nove verzije ažuriranja su:

  • iOS 12.5.7
  • iOS 15.7.3
  • iPadOS 15.7.3
  • macOS Big Sur 11.7.3
  • macOS Monterey 12.6.3

Najstariji uređaj koji podržava iOS 12.5.7 je iPhone 5s, koji je predstavljen na jesen 2013. godine. Najstariji Macovi koji podržavaju MacOS Big Sur su MacBook Air Mac Pro i MacBook Pro iz 2013. godine.

Korisnici bi nove nadogradnje trebali instalirati što prije kako se ne bi javio neki sigurnosni problem.

Apple je na samom početku sedmice objavio i iOS 16.3 nadogradnju za iPhone uređaje koji ispunjavaju uslove za nju. Glavni fokus nove nadogradnje je na sigurnosti. Tako nadogradnja prilagođava i sistem hitnih SOS poziva, uključuje novu pozadinu “Unity” i dodaje podršku za HomePod druge generacije. Pored toga, iOS 16.3 dodaje mogućnost korištenja sigurnosnog ključa za zaključavanje vašeg Apple ID-a i čini se da donosi naprednu zaštitu podataka kompanije za iCloud funkciju u zemlje izvan Sjedinjenih Američkih Država. Ova je funkcija stigla u Sjedinjenim Američkim Državama sa iOS-om 16.2, ali izgleda da nova iOS 16.3 nadogradnja donosi ovu funkciju i globalno.