in

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Priča se da bi se nakon Windowsa 11, Microsoft mogao vratiti u trogodišnji ritam lansiranja nove generacije operativnih sistema lansirati Windowse 12 najranije 2024. godine. U septembru prošle godine, Aaron Woodman, generalni direktor Windows Marketing Operations, upitan je o Windowsu 12. Tada je izjavio da nije upoznat postojanjem takvog plana i trenutni fokus kompanije je još uvijek oko stalne optimizacije Windowsa 11, pokretanja godišnjih ažuriranja i drugih poboljšanja značajki.

Međutim, Panos Panay, potpredsjednik i glavni proizvodni direktor Microsofta, nedavno je govoreći o značaju AI tehnologije istaknuo da će umjetna inteligencija promijeniti način na koji radimo stvari u sustavu Windows. Nadodao je da
sada kada postoje modeli proizvodnje velikih razmjera, uključujući jezične modele, modele za generiranje koda, modele slika itd., potreban je operativni sustav koji briše granice između oblaka i ruba, što Microsoft radi.

Sudeći po ovoj izjavi, Microsoft ipak razvija potpuno novi operativni sistem, a prošlogodišnji “demanti ” Aaron Woodman može biti činjenice da ime novog operativnog sustava nije potvrđeno, ili jednostavno ništa nije htio objaviti zbog povjerljivosti. Uostalom, i Microsoft je rekao da je Windows 10 zadnja verzija Windowsa, ali lansirali su Windows 11.

Također iz nekih izvora (iako nepotvrđenih) cure informacije da će Windows 12 biti potpuno drugačiji od trenutne arhitekture Windows 10 i Windows 11. Sučelje bi trebalo biti modernije i donji sloj uvelike promijenjen s dodanim brojnim novim tehnologija među kojima je u fokusu AI umjetna inteligencija i strojno učenje. Pokažu li se ove glasine istinite, predviđa se da bi Microsoft mogao lansirati Windows 12 najranije krajem 2024. godine.