in

iPhone ima zanimljivu i korisnu prečicu. Da li znate za nju?

Ukoliko imate iPhone i koristite ga kao baterijsku lampu, iOS u svojim podešavanjima ima opciju koja će olakšati korištenje telefona na ovaj način, ali i za neke druge potrebe.

Svojevrsna skrivena iPhone funkcija nosi naziv “Back Tap”, a predstavljena je u okviru iOS 14 verzije softvera. Funkcija omogućava brzo obavljanje određenih akcija – na primjer, kreiranje skrinšotova ili pokretanje kamere – jednostavnim tapkanjem/pritiskom poleđine telefona.

Ovo je koristan dodatak, koji mnogima olakšava upotrebu iPhonea, a oni koji omoguće Back Tap mogu da ga pretvore u prilagođeni taster i koriste za različite akcije, uključujući i pretvaranje u baterijsku lampu za osvetljavanje.

Kako biste aktivirali funkciju, idite u podešavanja svog iPhone uređaja i na opcije Accessibility > Touch > Back Tap. Ovde imate opciju za pokretanje akcija (na primer, baterijske lampe) i možete da izaberete da to učinite sa dva ili tri pritiska prstom. Iako su dva pritiska obično brža, oni mogu da dovedu i do slučajne aktivacije podešene funkcije.

Nakon što ste izabrali opciju tapkanja/pritiska, izaberite opciju “Flashlight” ili neku drugu akciju koju želite. Postoji više od 30 opcija, među kojima je Siri asistent, kreiranje skrinšota, otvaranje povećala, uključivanje prevoda u realnom vremenu i drugo.

Znaćete da ste sve podesili kako treba, kada se pojavi plava kvačica desno od izabrane akcije. Na ovaj način je moguće podesiti dve prečice – jedna se aktivira sa dva pritiska na poleđinu, dok se druga aktivira sa tri pritiska