in

Meta uvodi novo ograničenje

​Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, već je ukinula opciju da oglašivači mogu da prikazuju tinejdžerima oglase na osnovu njihovih interesovanja i aktivnosti, a od februara, tinejdžerima će biti prikazivani oglasi samo na osnovu godina i lokacije.

Meta je rekla da želi da “tinejdžeri vide oglase koji su namijenjeni njihovom uzrastu i proizvode i usluge koji su dostupni tamo gdje žive”, navodi se u saopštenju objavljenom na blogu kompanije.

Uklanjanje pola kao opcije ciljanja prati ranije promjene u načinu na koji oglašivači mogu da dopru do maljoletne publike, uključujući i uklanjanje mogućnosti ciljanja tinejdžera na osnovu njihovih interesovanja i aktivnosti.

Meta je takođe rekla da prethodne objave i lajkovi na Instagramu i Facebooku neće informisati o tome koje vrste oglasa tinejdžeri gledaju.

Kompanija je rekla da će tinejdžeri od marta imati na raspolaganju kontrole i resurse “specifične za tinejdžere”, uključujući opciju da označe vrste oglasa koje radije ne bi da vide i da saznaju više o tome kako funkcioniše oglašavanje u Metinim aplikacijama, saopštila je kompanija.

Standardi o oglašavanju Mete već zabranjuju oglase za alkoholna pića ili proizvode za mršavaljenje za mlađe od 18 godina, a u nekim zemljama ta starosna granica je i viša.

Meta je rekla da tinejdžeri nisu u stanju da kao odrasli donose odluke o tome kako se njihovi onlajn podaci koriste za oglašavanje, posebno kada je u pitanju pokazivanje proizvoda koji se mogu kupiti.

Kompanija je godinama kritikovana da nije učinila dovoljno da zaštiti tinejdžere koji koriste njene aplikacije.