in

Evo kako da saznate da li su hakovani vaši lični podaci sa Twitter-a

Lični podaci više od 200 miliona korisnika Twitwer-a procurili su u srijedu i prodaju se na hakerskoj platformi Breached, prenijeli su svjetski mediji.

Prema Bleeping Computer-u, već u julu 2022. hakeri su prodali i distribuirali ogromnu količinu podataka sa korisničkih profila na društvenim mrežama, uključujući brojeve telefona, adrese e-pošte, kao i imena i datume kreiranja profila, na forumima i tržištima za sajber kriminal.

Sve je počelo 2021. godine, kada su hakeri počeli da koriste Twitter-ov API, koji je tražio od ljudi da unesu brojeve telefona i adrese kako bi provjerili da li su povezani sa Twitter ID. Hakeri su uzeli te podatke i koristili javne informacije, privatne imejl adrese i brojeve telefona za kreiranje profila korisnika Twittera.

Kako da saznate da li su vaši podaci procurili?

Bleeping Computer kaže da zavisi od toga da li je vaša e-pošta objavljena u prethodnim povredama podataka. Međutim, pomenuli su besplatnu uslugu upozorenja o kršenju podataka pod nazivom Have I Been Pvnd (HIBP), koja obavještava Tvitter o curenju podataka.