in

Pomoću ove opcije na iPhoneu oslobodite gomilu memorije za samo nekoliko sekundi

iPhone je nedavno dobio opciju zahvaljujući kojoj za samo nekoliko sekundi možete osloboditi gomilu prostora za skladištenje.

Apple je na iPhone donio mogućnost brisanja dupliranih fotografija, snimaka i skrinšotova u par klikova.

Sistem automatski otkriva sve duplikate koji postoje i omogućava vam da ih spojite u jedan fajl i ostatak obrišete – ukoliko želite.

Prije nego što počnete, provjerite da li je telefon na iOS-u 16, inače opcija neće biti vidljiva (Settings/podešavanja – General/opšte – About – iOS Version iznad 16.0).

Uđite u fotografije na telefonu i iz donjeg navigacionog menija izaberite albume. Skrolujte na dno stranice gdje možete pronaći opciju “Duplicates”.

Kada je otvorite možete pogledati sve svoje duplirane medije, koje možete očistiti na sljedeći način:

– odaberite “Select” u gornjem desnom uglu,

– u gornjem lijevom uglu odaberite “Select All”,

– na dnu će vam se pojaviti opcija “Merge”.

Opcija je “pametna”, pa tako ukoliko jedna fotografija sadrži više informacija od druge (poput lokacije, tačnog vremena kada je slikana itd), ili je višeg kvaliteta, telefon će kombinovati sve podatke u jedan visokokvalitetni fajl, a ostatak prenijeti u “Recently Deleted” (“nedavno obrisano”) album.

iOS ima još nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da oslobodite memoriju.

Prvi je da uđete u podešavanja, zatim General (opšte), zatim iPhone Storage (iPhone memorija) i pogledate sve preporuke na vrhu.

Tu se često mogu naći prijedlozi poput “Review Large Attachments” gdje možete obrisati nepotrebne fajlove i osloboditi značajnu količinu memorije.

Same poruke ponekad mogu zauzimati i po nekoliko gigabajta, ukoliko aktivno koristite iMessage.

Nešto stariji iPhonei ne mogu da se nadograde na iOS 16, samim tim ne podržavaju opciju brisanja duplikata.