in

Koristite javni Wi-Fi? Ovih sedam stvari morate znati

Korisno je i praktično imati pristup bežičnoj mreži dok nismo kod kuće ili na radnom mjestu. Ali, besplatan javni Wi-Fi sa sobom nosi više rizika i opasnosti. Evo što možete poduzeti za zaštitu.

Redovno nadograđujte operativni sistem na mobitelu

Nova izdanja operativnog sistema ne donose samo nove značajke na vaš Android ili iPhone, već i poboljšanu zaštitu te zakrpe za u međuvremenu sigurnosne propuste. Stoga je važno redovno ih instalirati kad god postanu dostupni. Ako vas brine kako će vam ponestati memorijskog prostora, važne podatke i datoteke pospremite u računalni oblak ili na računalo i obrišite aplikacije koje ne koristite.

Koristite alate za zaštitu mobitela

Ovaj savjet je više namijenjen korisnicima Androida neko iOS-a, iako će dobro doći i jednima i drugima. Dakle, pronađite i instalirajte aplikaciju koja nudi vatrozid (firewall) te skeniranje i uklanjanje zlonamjernog softvera (malware) kako biste spriječili ili barem otežali pokušaje upada u vaš smartfon hakera koji možda sjedi za stolom do vas.

Ne gubite vrijeme na spore javne Wi-Fi mreže

Spojili ste se, ali web stranice se sporo učitavaju? Dugo traje čak i dok se stranica za logiranje otvori? Oprez! To bi mogao biti znak kako su preusmjerivač (router) preuzeli hakeri kriminalci koji pokušavaju presresti i pokrasti vaše podatke ako nisu zaštićeni enkripcijom, pregledavati vašu povijest pretraživanja… Ako je veza sumnjivo spora, bolje ju nemojte koristiti.

Izbjegavajte financijske transakcije bez zaštite

Kupovina i obavljanje bankovnih transakcija putem nezaštićene javne Wi-Fi veze nije dobra ideja. Nikad ne znate tko se još na nju prikačio i vreba neoprezne ljude. Ako baš morate obaviti nešto od navedenog dok ste u pokretu, radite to samo s web odredištima koja poznajete i kojima vjerujete, kao i službene aplikacije. Prebacite se na sigurniji mobilni internet. Aktivirajte virtualnu privatnu mrežu (VPN) ako ju imate kako bi enkripcijom zaštitili prijenos podataka.

Koristite dvostupanjsku provjeru kad god je to moguće

Dvostupanjska provjera oblik je zaštite koji zlonamjernim hakerima u velikoj mjeri otežava upad u vaše korisničke i bankovne račune. Uz korisničko ime i lozinke, obično podrazumijeva korištenje dodatne provjere u vidu, primjerice, brojčanog koda poslanog SMS-om na vaš mobitel kojeg trebate unijeti kako bi potvrdili kako se doista vi pokušavate ulogirati. No, budite oprezni: neko tko vam je dovoljno blizu može također vidjeti kod kojeg unosite.

Isključite Wi-Fi kad ga više ne trebate

Ideja je jednostavna: što kraće koristite javni nezaštićeni Wi-Fi, to su manji izgledi kako će zlonamjerni haker uspjeti upasti u vaš uređaj i pokrasti vam važne podatke.

Ne spajajte se na javno dostupan Wi-Fi bez VPN-a

Veći dio rizika vezanih uz korištenje javnog Wi-Fija može biti uklonjen ili umanjen korištenjem virtualnih privatnih mreža (VPN) koje će vas povezati na siguran web poslužitelj i enkripcijom zaštititi vaš podatkovni saobraćaj.