in

Meta kupila još jedne kompaniju

Iz Mete su potvrdili akviziciju još jedne kompanije koja bi trebalo da pomogne u njihovim nastojanjima u razvoju metaverzuma.

Radi se o kompaniji Luxexcel iz Holandije, koja je osnovana još 2009. godine, ali detalji ove akvizicije, odnosno koliko je Meta platila za kompaniju, nisu poznati.

Luxexcel je počeo kao kompanija za razvoj sočiva za dioptriju za naočare pomoću tehnologije 3D štampanja, a u posljzednje vreme fokus su prebacili na pametna sočiva koja mogu da se štampaju s integrisanom tehnologijom poput LCD-a i holografskog filma.

Dvije kompanije i ranije su već sarađivale na projektu proširene stvarnosti Project Aria, a nakon objave akvizicije iz Mete su poručili: “Uzbuđeni smo što će se Luxexcelov tim pridružiti Meti i tako proširiti postojeće partnerstvo kompanija”.

Podsjetimo, Meta je još u junu 2021. godine u saradnji s Ray-Banom predstavila pametne naočare pomoću kojih mogu da se snimaju fotografije i video klipovi, kao i da se obavljaju pozivi preko Facebooka i WhatsAppa. S tehnologijom budućnosti Luxexcela, od Zakerbergove kompanije sada napokon očekujemo razvoj naočara s podrškom za proširenu realnost, naglasili su na Tech Crunchu.

Dosadašnja strategija kompanije na tržištu virtuelne i proširene realnosti bila je preuzimanje malih kompanija koje razvijaju VR i AR tehnologiju, koju onda iskorišćavaju za razvoj sopstvenih uređaja. Najbolji primjer za to je preuzimanje Oculusa 2014. godine, koji su platili dve milijarde dolara pa su naknadno implementirali tu kompaniju u svoje odjeljenje Reality Labs.

Potrebno je naglasiti da je Meta ranije preuzela još jednu VR kompaniju (Within), ali još nisu dobili odobrenje regulatora za dovršavanje akvizicije, pa postoji mogućnost da će regulatorna tijela baciti oko i na novo Metino preuzimanje na ovom tržištu