in

Podaci 400 miliona korisnika Twittera se prodaju na crnom tržištu

Podaci o 400 miliona korisnika Twittera, koji sadrže privatne mejlove i povezane telefonske brojeve navodno su stavljeni na prodaju na crnom tržištu.

Obavještajna kompanija za kibernetički kriminal, Hadson Rok, istakla je “vjerodostojnu prijetnju” putem Twittera, u kojoj neko navodno prodaje privatnu bazu podataka koja sadrži podatke za kontakt 400 miliona Twitter korisničkih računa.

“Privatna baza podataka sadrži poražavajuće količine informacija uključujući mejlove i telefonske brojeve korisnika visokog profila, kao što su AOC, Kevin O’Liri, Vitalik Buterin i drugi”, saopšteno je iz Hadson Roka.

Iz kompanije je rečeno da, iako nisu u mogućnosti da provjere tvrdnje hakera koji su im dostavili informaciju, “nezavisna provjera samih podataka djeluje legitimno”.

Bezbjednosna kompanija DeFiYield takođe je pogledala 1.000 računa koje je haker dao kao uzorak i potvrdila da su podaci autentični.

Takođe je došao do hakera putem Telegrama i primijetio da tamo aktivno čekaju kupca.

Ako se utvrdi da je istinita, povreda bi mogla biti značajan razlog za zabrinutost za korisnike Twittera, posebno one koji rade pod pseudonimom.

Međutim, neki korisnici su istakli da je teško povjerovati u kršenje tako velikih razmjera, s obzirom na to da trenutni broj aktivnih mjesečnih korisnika navodno iznosi oko 450 miliona.