in

Koristite produžni kabal? Jedan uređaj je posebno opasan, može izazvati požar

Hladni zimski dani, reducirano grijanje i niske temperature često su uzroci zbog kojih tražimo alternativu dogrijavanja.

Stručnjaci često upozoravaju da posebnu pažnju vodimo okućanskim paratima koji mogu dovesti do požara u stanu i izazvati ogromnu štetu.

Jedan takav uređaj je grijalica, koja predstavlja drugi po redu uzrok požara.

Nadležni često upućuju apele kako bi se povećala pažnja pri rukovanju sa grijalicama, kao i način na koji ih ostavljamo kada nismo kod kuće. To je uređaj koji ne bi smio da se uključuje na produžni kabal, a često je glavni uzrok požara.

Stručnjaci napominju da kada su grijalice uzrok požara, to jezbog upotrebe produžnog kabla u koji se ona uključuje budući da ne može svaki produžni kabal da podrži različitu električnu snagu aparata koji se u njega uključuju, a uglavnom istovremeno.

Ukoliko želite da izbjegnete katastrofu i požar, držite se sljedećih pravila koja mogu biti od velike pomoći i djelovati preventivno:
– Nikada ne ostavljajte grijalicu uključenu bez nadzora
– Nemojte da spavate dok vam grijalica radi
– Držite grijalicu oko 1 metar udaljenu od namještaja, deka, odjeće i zavjesa najmanje jedan metar.
– Umjesto da pribjegavate opasnim načinima zagrijvanja kuće, posvetite malo pažnje sprečavanju izlaska temperature iz vašeg doma. Nabavite trake za prozore i vrata ili neke štitinike koje ćete držati toplotu unutra i spriječit će puhanje ispod vrata. Možete da koristite i foliju za pakovanje sa mjehurićima koju ćete staviti na vaše prozore.