in

Funkcija Power dugmeta

Pod izgovorom evolucije telefona, skoro svi veliki proizvođači uređaja su nas natjerali da promijenimo neke svoje navike. Posljednje u nizu je funkcija Power dugmeta. Power dugme je krajnje jednostavno i ima svoju funkciju koja je uključivanje/isključivanje ekrana kratkim i potpuno isključivanje/uključivanje telefona dužim držanjem. Ako imate neki od novijih modernih telefona, znate da nije baš tako.

Umjesto menija koji vam daje opciju da resetujete ili isključite svoj telefon, dugo držanje Power tastera sada je uglavnom prečica za digitalne asistente koji nas sve nerviraju. Kako piše “TheVerge”, a i mi se zdušno slažemo, ovo je pogrešno i vrijeme je da se nešto promijeni.

Logika postoji, i evolucija koja je dovela do izbacivanja nepotrebnih dugmića i tastera uslovila je da moramo da neke funkcije dodijelimo onima koji su ostali. Apple je to na iPhoneX uradio sa Siri funkcijom koja je preseljena na Power taster. Od tada isključivanje vašeg iPhone telefona zahtjeva pritiskanje kombinacije tastera.

Ako napravite grešku i kao i ostatak univerzuma do prije koju godinu, malo duže zadržite Power taster Siri će vas lepo slušati kako pominjete širu i užu rodbinu Tim Kuku i zaposlenima kompanije Apple. Kada vas prođe želja za psovanjem i pokušate da se sjetite, velika je šansa da ćete prvo uhvatiti screenshot, onda pojačati zvuk i tako u krug.

Ukoliko koristite iPhone, vjerovatno ste navikli na svakakve nelogičnosti koje je neko iz Apple tima smislio i odlučio da je tako bolje za cijeli svijet, tako da je vama ovakvo isključivanje telefona logično. Za slučaj da nije, najbolje što možete da uradite je da ugasite Siri (što bi, realno, svako trebao da uradi). Idite u Settings, pa u Accessibility, pa u Side Button i odaberite Off za Press and hold to speak opciju.

Samsung Galaxy telefoni su malo bolji, ili mnogo, ako nas pitate. Treba da odete u Settings, pa Advanced Features, pa Side Button i pod Press and Hold odaberete Power off menu.

Za obojicu Google Pixel korisnika u ex-YU, idite na Settings, System, Gestures i prebacite prekidač Hold for Assistant pod Press and hold power button opcijom.