in

Dijeljenje lozinki za Netflix i ostale servise zapravo je kršenje zakona?

Dijeljenje lozinki za streaming platforme, kao što su Netflix, HBO ili Disney+, za korisnike je dobro poznata praksa. I servisi su svjesni toga da korisnici dijele pristupne podatke sa svojim članovima obitelji i prijateljima te tako zapravo omogućavaju većem broju ljudi da gledaju isti sadržaj za manje novca.

Neki su servisi već krenuli u akciju i najavili zaustavljanje takve prakse, uvođenje “jeftinijih” pretplata i blokiranje korisnika koji dijele lozinku izvan uskog kruga članova istog domaćinstva.

Iako službene statistike nema, britanska tvrtka Digital procjenjuje da oko četvrtina britanskih pretplatnika Netflixa dijeli svoje lozinke.

Naime, britanski ured koji se bavi zaštitom autorskih prava i intelektualnog vlasništva (IPO) objavio je kako je dijeljenje lozinki za internetske streamingservise zapravo – kršenje zakona.

Postoji niz odredbi u kaznenom i građanskom pravu koje se mogu primijeniti u slučaju dijeljenja lozinke, pri čemu je namjera omogućiti korisniku pristup djelima zaštićenim autorskim pravima bez plaćanja, navodi se iz IPO-a.

Ove odredbe mogu uključivati ​​kršenje ugovornih uslova, prijevaru ili sekundarno kršenje autorskih prava, ovisno o okolnostima. Kada su ove odredbe predviđene građanskim zakonom, na pružatelju usluga je da poduzme radnje putem suda ako je potrebno, stoji u pojašnjenju iz IPO-a.

Zasad nijedan streamingservis nije pokrenuo sudsku tužbu protiv korisnika koji su dijelili lozinke.

Tužbu bi, po službenoj dužnosti, mogla pokrenuti policija ,odnosno tužiteljstvo zbog kaznene komponente dijeljenja lozinki. Međutim, da bi do toga došlo, morala bi se pokrenuti i službena istraga, a to se, barem zasad, u Velikoj Britaniji još nije dogodilo.