in

Hakirali su vam Instagram? Ili ste jednostavno zaboravili lozinku? Sad možete povratiti račun u nekoliko klikova

Instagram je predstavio novu uslugu koja bi mogla pomoći svim korisnicima koji su se našli na udaru hakera zbog kojih su ostali bez svojih računa, ali i onima koji su jednostavno zaboravili lozinke ili korisnička imena svojih profila.

Iako službeno ova usluga nema ime, u Instagramu ju nazivaju “centar za hakirane profile”, a glavna će joj zadaća biti pomoći korisnicima povratiti nadzor nad njihovim profilima.

Korisnici se godinama žale da su njihovi profili na Instagramu odjednom blokirani ili “oteti”, a da ne mogu dobiti adekvatnu pomoć od Instagramove korisničke službe. Sad će pomoć moći potražiti na mjestu koje će biti specijalizirano baš za takve slučajeve.

Kako su istaknuli u službenom blogu, u novom “centru” korisnici će biti vođeni, korak po korak kroz proces povratka njihovih računa – od promjene starih i zaboravljenih lozinki, preko zaobilaženja dvostupanjske autentifikacije pa sve do ostvarivanja pristupa isključenim i blokiranim računima.

Znamo da gubitak vašeg Instagram računa može biti stresan, zato vam želimo osigurati više opcija kako biste mogli povratiti svoje račune, napisali su u službenom blogu.

Uz to što će pomoći korisnicima koji žele povratiti svoje račune, Instagram uvodi i neke mogućnosti koje bi te račune trebale učiniti sigurnijima. Tako će korisnici, baš kao i na Facebooku, moći odabrati prijatelje od povjerenja, koji će potom jamčiti za njih ako dođe do problema s pristupom računu.

Osim toga, Instagram testira nekoliko načina kako spriječiti da dođe do hakiranja računa. Prije svega, Instagramov automatizirani sustav uklonit će račune za koje utvrdi da su zlonamjerni, kao što su računi koji imitiraju druge korisnike. Slat će upozorenja korisnicima, ako otkriju da račun koji se predstavlja kao netko drugi, pokuša pratiti korisnika. Također, uvesti će i upozorenja korisnicima ako im lažan Instagram račun neke tvrtke ili branda pokuša poslati direktnu poruku.

Kao dodatnu mjeru zaštite, počeli su prikazivati i plavu značku koja označava provjerene račune, kako bi korisnici lakše mogli primijetiti lažne račune i profile. Takve plave oznake vidljive su uz profile, storije i privatne poruke, a uskoro će biti vidljive i na ostalim objavama na Instagramu.