Changing smart phone in public place and smart phone place on the blue floor in selective focus.
in

Uređaji koji troše struju i kada su isključeni

Hajde da se još jednom podsjetimo šta bi trebalo da uradi svako od nas i zajednički možemo da napravimo velike promjene i uštede.

Bliži se zimski period i među ljudima vlada određena doza panike, koju pojačavaju česti istupi političara koji najavljuju “zimu kakva nikad nije bila”.

Da bismo štednju sproveli u djelo, trebalo bi se dodatno informisati na koji način određeni uređaji funkcionišu. A to je bitno, jer često imamo pogrešnu pretpostavku da smo isključenjem određenog uređaja prekinuli potrošnju struje. Nažalost, nije uvijek tako, jer – neki uređaji se ponašaju drugačije!

Televizori 

Skoro svi gasimo televizor tako što pritisnemo crveno dugme, ali to ga ne isključuje iz struje već samo šalje u Standby režim. To znači da struja i dalje protiče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mjesečnom nivou, ali na godišnjem se i te kako vidi i nije zanemarljivo.

Pogledajte energetsku oznaku vašeg televizora i ako je ona niža od A savjet stručnjaka je da isključujete uređaj iz struje kad god to možete – isplatiće vam se.

Frižideri i zamrzivači 

Frižider i zamrzivač su stalno uključeni iz očiglednih razloga, te ne iznenađuje činjenica da je oko 12 posto električne potrošnje domaćinstva rezervisano za njih. Iako ih ne možemo baš isključiti kada izađemo iz kuće, možemo preduzeti jednostavne korake da ih učinimo efikasnijim, odnosno manjim potrošačima struje.

Redovno čišćenje frižidera, spolja i iznutra, omogućava da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto važi i za povremeno otopljavanje kako se ne bi sakupile zalihe leda. Držanje vrata frižidera i zamrzivača kraće otvorenim, takođe je od pomoći. Kad kuću ili dom napuštate na više dana i ove uređaje nećete koristiti aktivirajte im EKO režim rada i štedite struju dok se ne vratite.

EKO režim je dobar izbor i za svakodnevnu upotrebu, ali se morate informisati šta s njim vaš uređaj može, a šta ne.

Punjači 

Ni punjači za telefone i druge uređaje uopšte ne moraju biti konstantno uključeni u struju, jer nas to košta ne samo potrošene struje, nego i novca. Svi ostavljamo punjače, više njih po kući non-stop prikačenim na izvor struje, ali kada bismo krenuli redom da isključujemo sve punjače za telefone, tablete i ostale uređaje, sigurno bismo vidjeli razliku poslije nekog vremena.

Evo pet uređaja koje najčešće ostavljamo uključenim, a koji troše struju i kad mi mislimo da to nije slučaj, a podatke je objavio sajt BrightSide:

– Punjač mobilnog telefona bez telefona, 1.2 vata dnevno (minimalno)

– TV tj. kablovski tjuner, 22 vata dnevno

– Televizor, 24 vata dnevno

– Računar ili laptop, 96 vati dnevno i

– Uređaji sa digitalnim tajmerom, 108 vati dnevno.