in

Šta zapravo znači klikanje na kućicu “nisam robot” dok koristite internet?

Jeste li znali šta zapravo znači klikanje na kućicu “nisam robot” na internetu? I dok je ovo nešto što se od korisnika interneta traži relativno često, većina nas zapravo uopće ne zna šta tačno i zašto radimo, osim da se radi o nekakvoj sigurnosnoj mjeri.

Ipak, čini se da je stvar nešto kompliciranija nego što bismo pretpostavili. Otkriveno je to u jednoj epizodi poznatog britanskog programa QI, gdje je voditeljica i komičarka Sandi Toksvig panelistima opisala šta se tačno dogodi kada kliknete na “nisam robot” kućicu.
– Označavanje te kućice nije poenta. Ono što se analizira je kako se ponašate prije nego što ste kliknuli. Iskreno, ne mogu vam reći puno detalja. Oni su tajni jer se ne želi da ljudi pokušaju prevariti test, ali generalno govoreći, kada kliknete tu kućicu, web stranica provjeri vašu historiju pretraživanja – kazala je Toksvig.

Uglavnom, pojasnila je da kada označite da niste robot, stranici naređujete da pregleda vaše podatke i sama zaključi jeste li čovjek ili ne.

– Ako tehnologija ne može to sa sigurnošću utvrditi, onda vam naredi da klikate slike hidranata i ostalih stvari koje jedva vidite – kaže ona.

Video emisije postao je viralan nakon što su o njemu raspravljali radijski voditelji u Australiji, nakon čega je na TikToku dobio nevjerovatnu pažnju javnosti.

Back to Top

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

To use social login you have to agree with the storage and handling of your data by this website. %privacy_policy%

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.

Send this to a friend