in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Muskova kompanija pod istragom nakon optužbi zaposlenika da su životinje nepotrebno mučene i ubijane

Zaposlenici Neuralinka su iznijeli interne pritužbe

Medicinska kompanija Neuralink, koju je osnovao Elon Musk, nalazi se pod istragom zbog potencijalnog kršenja dobrobiti životnija.

Zaposlenici Neuralinka su iznijeli interne pritužbe, tvrdeći da je užurbana provedba pokusa na životinjama uzrokovala nepotrebnu patnju i smrt. 

Novinska agencija Reuters je dobila uvid u zapise koji navode da je od 2018. godine zbog provedbe pokusa umrlo 280 ovaca, svinja i majmuna. Inače, Neuralink pokušava razviti moždani implantat koji bi trebao pomoći paraliziranim ljudima da ponovno hodaju i izliječiti druge neurološke probleme, prenosi Sky News

Osoblje kompanije u pritužbama tvrdi da je Musk vršio pritisak da se ubrza razvoj, što je dovelo do neuspješnih eksperimenata koje je potrebno ponoviti. Musk je ranije ove godine navodno poslao osoblju članak o švicarskim istraživačima koji su razvili električni implantat koji je pomogao čovjeku da ponovno hoda.

Životinje se obično ubijaju nakon završetka pokusa

“Općenito, jednostavno se ne krećemo dovoljno brzo. To me izluđuje!”, poručio je navodno svom osoblju.

Reuters također tvrdi da je Musk u nekoliko navrata rekao zaposlenicima da bi se trebali ponašati kao da imaju bombu privezanu za glavu, kako bi ih natjerao da ubrzaju svoj rad. 

Ukupan broj smrtnih slučajeva životinja ne znači nužno da Neuralink krši propise ili standardne istraživačke prakse. Brojne kompanije rutinski koriste životinje u eksperimentima kako bi unaprijedile zdravstvenu zaštitu ljudi, istovremeno se suočavajući s financijskim pritiskom da što brže plasiraju proizvode na tržište, piše Reuters.

Životinje se obično ubijaju nakon završetka pokusa, najčešće kako bi se mogle pregledati post mortem u svrhu istraživanja. Međutim, sadašnji i bivši zaposlenici Neuralinka kažu da je broj smrtnih slučajeva životinja u toj kompaniji veći nego što bi trebao biti.

Ipak, dio zaposlenika s kojima je razgovarao Reuters tvrdi da je kompanija dobro postupala sa životinjama u usporedbi s drugim istraživačkim ustanovama. Jedan bivši zaposlenik Neuralinka ističe kako je Musk rekao da ne voli koristiti životinje za istraživanje te želi biti siguran da su one “najsretnije životinje” dok su žive.

Musk i ostatak vodstva Neuralinka nisu željeli komentirati optužbe.