in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Internet i pozivi tokom letova u Evropi? Putnicima će se nuditi najnovija 5G tehnologija!

Uskoro

Evropska komisija otvara vrata evropskim avio-kompanijama da počnu da nude 5G konekciju tokom letova, omogućavanjem dodjele određenog spektra za 5G, kao i za “prethodne generacije mobilne tehnologije”, objavila je EK.

Putnici će se povezati na ugrađenu “piko-ćeliju”, odnosno baznu stanicu, koja se zatim povezuje na zemaljske mreže preko satelita. Drugim riječima, putnici na letovima u EU moći će da koriste svoje mobilne telefone do maksimuma kapaciteta i karakteristika, baš kao i kod zemaljske 5G mobilne mreže, prenosi Verge.

Iako je putnicima, kao što svi znamo, rečeno da stavljaju svoje uređaje u “Airplane mode” tokom letova, ova pravila su znatno blaža posljednjih godina. Još 2014. godine, Agencija Evropske unije za sigurnost u vazduhoplovstvu je ažurirala svoje smjernice tako da avio-kompanije ne moraju da zahtijevaju od svojih putnika da koriste ovaj režim.

“Airplane mode” obično ograničava mobilnu vezu, ali često i dalje dozvoljava druge bežične tehnologije kao što su Wi-Fi i Bluetooth.