in ,

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

(VIDEO) Treniraju hokejaše: Stigle pametne klizaljke!

Nova tehnologija

Kanadska kompanija Scorched Ice Inc. razvila je senzorske uređaje za klizaljke koji su dizajnirani su uz pomoć profesionalnih hokejaša kao što su Mark Messier, Cassie Campbell-Pascall i Mike Rogers.

U svakom se kompletu nalaze dva vodootporna senzora koji se mogu zakačiti po jedan na svaku klizaljku. Unutar svake jedinice nalaze se žiroskop, akcelerometar, senzor temperature, senzor pritiska, Wi-Fi antena, Bluetooth antena i punjiva baterija.

Ova elektronika kontinuirano nadzire i bilježi pokrete klizača, nagib prstiju, kotrljanje ruba i ubrzanje za svako stopalo, prenoseći neobrađene podatke na online poslužitelj, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Taj poslužitelj analizira informacije pomoću algoritama koji se temelje na mašinskom učenju. Unutar jednog do tri sata (ovisno o brzini interneta i dostupnosti poslužitelja), kako navodi portal “Vidi”, obrađeni podaci isporučuju se aplikaciji na uparenom pametnom telefonu. Informacije su podijeljene u pet ključnih metrika: intenzitet, broj koraka, dinamika koraka, snaga i aktivnost.

Igrači i njihovi treneri tada mogu koristiti te povratne informacije kako bi vidjeli za koja su područja potrebna poboljšanja i kako bi pratili njihov napredak tokom vremena.

Pod pretpostavkom da senzori Scorched Ice stignu u maloprodaju, jedan set (par) će vas koštati oko 375 američkih dolara, u što je uključeno i godinu dana besplatne obrade podataka. Ovisno o odabranom paketu, nakon tog perioda naknade za podatke će se kretati između 7 i 20 dolara mjesečno.