in

LOLLOL LOVELOVE TUGYTUGY WOWWOW

Promjene koje ćete doživjeti kada prestanete piti kafu su nestvarne

Vrijedi probati

Za mnoge dan ne počinje dok se ne popije prva (ili druga) šalica kafe. Čak 64% odraslih Amerikanaca svakodnevno konzumira popularno piće. Jedan je novinar na Eat This, Not That! opisao svoje iskustvo prestanka ispijanja kafa pa evo kako je prošao.

“Tako sam funkcionirao cijeli svoj odrasli život—sve do prije mjesec dana, kad sam se odrekao kofeina.

Iako sam volio kofeinsko zujanje i povećanu budnost koje mi je kafa davala (ili sam tako mislio), počeo sam primjećivati da moj odnos s kafom postaje toksičan – prožet nervozom, razdražljivošću, niskom energijom i rastućom tjeskobom. Neću reći da je to bila potpuna ovisnost, ali uvelike sam se oslanjao na kofein da me pokrene svako jutro. Kad sam došao do tačke da pijem tri ili četiri šalice dnevno i više nisam uživao u tome zbog tjeskobe i energetskih padova, znao sam da je vrijeme za promjenu.

Tada sam odlučio izbaciti kofein tako što sam jutarnju kafu zamijenio biljnim čajevima. Isprva se zadatak činio nemogućim. Čaj je bio bljutav, a simptomi ustezanja od kofeina su me bacili s nogu. Prvog dana osjetio sam glavobolje, mentalnu maglu, loš san, razdražljivost, nisku energiju i nedostatak motivacije. Također, upozorenje – moje jutarnje pražnjenje crijeva, koje je nekoć teklo kao podmazano, odjednom je postalo teško svako jutro. Ovi su simptomi trajali od drugog do petog dana. Srećom, smanjile su se nakon prve sedmice, ali su se nastavile zadržavati do kraja druge.

Nakon dvije sedmice trpljenja u postkofeinskoj omami dogodilo se nešto čudesno. Moje se tijelo počelo prilagođavati funkcioniranju bez kofeina. Nisam više žudio za onim kofeinskim zujanjem i počeo sam se osjećati…drugačije. Ne kao moj stari gutač kafe, već bolja verzija mog pravog ja.

Počeo sam bolje spavati i zubi su mi počeli bivati bjelji. Osjećao sam se manje tjeskobno i razdražljivo”, zaključio je.